
Zeehondencentra zien steeds meer zeehonden verstrikt in afval
PIETERBUREN (ANP) - De drie zeehondencentra in Nederland zien een toename van zeehonden die verstrikt raken in zwerfafval. Afgelopen jaar waren er 77 meldingen van verstrikte dieren, veel meer dan in de jaren daarvoor. Dat meldt het Seal Response Team, dat is opgericht door de drie centra om zeehonden sneller te hulp te schieten.
De oorzaak van de snelle stijging van het aantal meldingen is onduidelijk. Strandingscoördinator Emmy Venema van Zeehondencentrum Pieterburen denkt dat mensen nu mogelijk makkelijker een melding kunnen maken omdat ze een smartphone hebben. De cijfers worden bijgehouden sinds 2010. In dat jaar kwamen er ongeveer zeven meldingen binnen.
Afgelopen jaar overleefden acht zeehonden de verstrikking niet. Een van hen was er zo slecht aan toe dat een dierenarts het dier ter plekke heeft laten inslapen. Ook is een belangrijk deel van de zeehonden (31) na de eerste melding niet meer gevonden. Van deze dieren is dus niet duidelijk of ze het hebben overleefd. Twee zeehonden konden zichzelf bevrijden. In de meeste andere gevallen kon een zeehondenwachter het beest weer vrij krijgen.
Visnet
In vier gevallen was de zeehond er slecht aan toe en moest die naar een opvangcentrum. Een daarvan was de zeehondenpup Balloon. Ze werd zonder moeder gevonden met een scherp koord van een wensballon in haar bek. De zeehondenwachter heeft dit uit haar keel gehaald. Het dier is ter controle naar Zeehondencentrum Pieterburen gebracht.
Venema vertelt ook over de zeehond waarvan eind 2024 een melding binnenkwam. Die is naar Ecomare op Texel gebracht en bleek veel plastic in de maag te hebben. Verder zien de zeehondencentra dat stukken visnet die in de zee drijven de grootste oorzaak zijn voor de verstrikkingen. Er zijn initiatieven om de visnetten op te ruimen, maar "er blijft nog altijd veel achter". Daarmee vormt het een blijvend risico voor zeehonden en andere dieren.
Ook kan het zijn dat visnetten op de bodem van de zee weer loskomen en door de zee zwerven als het veel stormt, zegt Venema. Maar ze weet niet of dat een van de oorzaken is voor de stijging van het aantal verstrikte zeehonden.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
52 minuten geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
10 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
12 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
12 uur geleden