Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zangeres en 'lieveling van de troepen' Vera Lynn (103) overleden

Zangeres en 'lieveling van de troepen' Vera Lynn (103) overleden

LONDEN (ANP) - De Britse zangeres Vera Lynn is overleden. Dat meldt de Britse publieke omroep BBC. Lynn werd 103 jaar oud. De BBC roemt haar als een "symbool van veerkracht en hoop".

Lynn kreeg grote bekendheid doordat zij het moreel van de Britse troepen in de Tweede Wereldoorlog hoog hielp te houden met haar optredens en haar BBC-radioprogramma 'Sincerely Yours'. Daarmee verwierf Lynn de bijnaam 'the Forces' Sweetheart' (lieveling van de troepen). De zangeres is onder meer bekend van de liederen We'll Meet Again, Yours en The White Cliffs of Dover.

Onlangs kwam Vera Lynn nog tweemaal in het nieuws. In maart greep zij haar 103e verjaardag aan om haar land te midden van de coronacrisis opnieuw moreel te ondersteunen. Zij riep het publiek op om "momenten van vreugde" te vinden in "moeilijke tijden". Amper een week daarvoor werd Lynn officieel de oudste artiest ooit die een plek in de Britse album Top 40 heeft bemachtigd.

Herdenkingen

In Groot-Brittannië verscheen Dame Vera Lynn nog bij herdenkingen ter gelegenheid van de 40e verjaardag van D-Day en de 50e van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ze zou in 1995 een reünie van oud-gevangenen van de Birma-spoorweg bij het militair tehuis Bronbeek in Arnhem bijwonen, maar moest toen helaas afzeggen omdat ze ziek was.

Lynn (Londen, 1917) begon haar zangcarrière al op 7-jarige leeftijd met optredens in lokale clubs. In 1935 kwam haar doorbraak en maakte ze haar eerste platen. Van 1937 tot 1941 zong Lynn bij het orkest Ambrose. Met klarinettist en saxofonist Harry Lewis van dat orkest trad ze in 1939 in het huwelijk.

Radioprogramma

Lynns solocarrière begon in 1940, het jaar waarin ze ook begon met haar radioprogramma. Nadat ze zich met die uitzendingen al razend populair had gemaakt bij de Britse militairen, zocht ze die in 1944 op in Birma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte ze ook drie films.

Na een korte pauze, was ze in 1947 terug in het variété en even later had ze ook weer een radioprogramma. In 1952 was ze met 'Auf Wiedersehen, Sweetheart' de eerste Britse artiest met een nummer 1-hit in de Verenigde Staten. Haar eerste en enige Britse nummer 1-hit scoorde ze twee jaar later met 'My Son, My Son'.

In 1960 stapte Vera Lynn over naar platenmaatschappij EMI, waar ze een album met eigentijdse nummers uitbracht. Ze begon in 1969 aan haar eerste televisieserie, die zeven jaar liep. In 1976 werd Lynn koninklijk onderscheiden en kreeg ze de titel Dame Vera Lynn. Sindsdien trad ze steeds minder op, maar maakte ze nog wel platen. Haar laatste nam ze in 1984 op.

Meer uit Buitenland

Cubaanse ambassade in Washington bestookt met molotovcocktails

WASHINGTON (ANP/AFP) - Een man heeft in Washington molotovcocktails naar de Cubaanse ambassade gegooid. Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het incident een terroristische aanslag. Het incident was een paar uur nadat de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel de VS had verlaten na een bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en aan bijeenkomsten van Cubanen in de VS. In New York hebben Cubaanse Amerikanen betoogd tegen zijn bezoek.

24 minuten geleden
Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

2 uur geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

4 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

5 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

6 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

12 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

13 uur geleden