Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zalencentrum MECC klaar voor opvang coronapatiënten

Zalencentrum MECC klaar voor opvang coronapatiënten

MAASTRICHT (ANP) - Congrescentrum MECC in Maastricht is klaar voor de opvang van coronapatiënten. De afgelopen dagen is er hard gewerkt zodat de in totaal 276 bedden vanaf maandag klaarstaan voor patiënten die naar het ziekenhuis moeten. De opvang is bedoeld voor het geval de ziekenhuizen in Midden- en Zuid-Limburg de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen.

De bedden staan in kleine cabines, van elkaar afgescheiden door een klein schot en gordijnen. In elke cabine zijn speciale voorzieningen zoals zuurstof en infuus aanwezig. "Het MECC is ingericht voor coronapatiënten die naar het ziekenhuis moeten en zuurstof nodig hebben. Je moet het zien als een verlengstuk van de verpleegafdeling van het ziekenhuis", legde een woordvoerder van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) vrijdag uit. "We bieden hier dezelfde kwaliteit als in de verpleegafdeling, alleen in een andere omgeving." Hij benadrukt dat ic-patiënten niet in het MECC terechtkunnen. Die moeten echt naar het ziekenhuis.

De zaal in het MECC is onderverdeeld in 12 gedeelten met elk 23 bedden. Daarnaast zijn de afgelopen dagen onder meer sanitaire voorzieningen, een kantoor- en een opslagruimte opgebouwd. Maandag kunnen de eerste patiënten in het MECC terecht. Of die er dan ook komen, hangt af van de capaciteit die de ziekenhuizen nog hebben. "Er zijn nog geen directe capaciteitsproblemen", aldus de woordvoerder. "We hebben het MECC ingericht als voorzorgsmaatregel voor als het echt nodig is."

Coronahotels

Het MECC is niet te vergelijken met twee coronahotels in de Limburgse plaatsen Urmond en Roermond. In beide Van der Valk-hotels worden coronapatiënten opgevangen die te goed zijn voor het ziekenhuis, maar thuis niet kunnen worden verzorgd. In deze zogenoemde thuiszorghotels zijn geen beademingsapparatuur of andere zware medische voorzieningen aanwezig, aldus een woordvoerder. Wel loopt er een huisarts rond die kan bekijken of mensen door moeten naar het ziekenhuis. In Urmond liggen momenteel 34 patiënten, in Roermond 22.

Meer uit Binnenland

Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

1 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

2 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

2 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

3 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

3 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

3 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

4 uur geleden