Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zakenkrant: Shell overwoog Europa te verlaten

Zakenkrant: Shell overwoog Europa te verlaten

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell overwoog enkele jaren geleden om niet alleen uit Nederland te vertrekken maar zelfs Europa te verlaten en een Amerikaans bedrijf te worden. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times die ingewijden sprak. De huidige topman Wael Sawan was ook bij de gesprekken betrokken, maar zou geen voorstander zijn geweest van de Amerikaanse plannen.

Die plannen zouden zijn ingegeven door een waarderingsgat op de beurs. De waarde van Amerikaanse branchegenoten als ExxonMobil en Chevron is veel hoger dan die van Shell. De Amerikaanse bedrijven zijn ongeveer zes keer zoveel waard als de vrije kasstroom in een jaar. Shells waardering op de beurs is maar drie keer de hoogte van de vrije kasstroom.

Uiteindelijk werd dus gekozen om Nederland te verlaten en geheel Brits te worden. Daarvoor was Shell een Nederlands-Brits bedrijf met twee hoofdkantoren. De verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk kostte Shell de eretitel Koninklijke.

Amerikaanse investeerders aantrekken

De Canadees Sawan, die vorig jaar Ben van Beurden opvolgde als hoogste baas bij Shell, zou nog wel plannen hebben Amerikaanse investeerders aan te trekken. Zelf was hij dit jaar al in New York voor gesprekken en hij heeft een team opdracht gegeven om onderdelen van Shell te evalueren om te kijken of er aanpassingen nodig zijn.

Daarbij zouden ook de plannen om de olietak met 1 tot 2 procent per jaar te laten slinken om zo aan de uitstootdoelen van Parijs te kunnen voldoen, niet heilig zijn. Die weg werd in 2019 door Van Beurden ingezet onder zware druk van een deel van de aandeelhouders. Maar Sawan en andere bestuurders zouden onder de indruk zijn geweest van de koerswinst van 10 procent van het eveneens Britse BP op de beurs, toen dat eerder deze maand zijn klimaatplannen afzwakte.

Energietransitie

Shell zegt officieel nog altijd achter zijn strategie voor de energietransitie te staan. Het bedrijf komt in juni met een update voor zijn investeerders.

Milieudefensie zegt geschokt te zijn dat Shell denkt om de geleidelijke afbouw van de olie-activiteiten te staken. "Shell laat wederom zien dat klimaat op de laatste plaats komt", stelt campagneleider Nine de Pater. "De keuze van meneer Sawan voor kortetermijnwinsten uit olie en gas zou een doodsteek zijn voor het klimaat", meent zij. Ook zou zo'n stap van Shell "lijnrecht tegen het vonnis" ingaan van de klimaatzaak die Milieudefensie in 2021 won tegen Shell. In die zaak loopt overigens nog een beroep van het olie- en gasconcern.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim in het derde kwartaal weer gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.

1 uur geleden
ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

1 uur geleden
Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

2 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

3 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

6 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

6 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

7 uur geleden