Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zakenkrant: Chinese steden leggen beslag op geld Evergrande

Zakenkrant: Chinese steden leggen beslag op geld Evergrande

LONDEN (ANP) - Zeker twee lokale overheden in China hebben beslag gelegd op geld dat het wankele vastgoedconglomeraat China Evergrande Group heeft ontvangen uit de voorverkoop van woningen. Dat meldt de Financial Times op basis van memo's die de Britse zakenkrant heeft ingezien. Chinese autoriteiten willen voorkomen dat het geld voor andere doelen dan huizenbouw wordt gebruikt, zoals het afbetalen van schulden.

In een brief eist een toezichthouder voor huisvesting in de stad Guangzhou dat Evergrande de opbrengsten uit de voorverkoop van een stilgelegd bouwproject overmaakt naar een rekening die onder overheidstoezicht staat. In Zhuhai, naast Macau, droeg een lokaal huisvestingsbureau Evergrande deze maand ook op de opbrengsten op een rekening van de overheid te storten.

Evergrande heeft een schuldenlast van omgerekend zo'n 260 miljard euro. Afgelopen week miste het bedrijf een rentebetaling op buitenlandse obligaties, maar gaf vervolgens niet openlijk tekst en uitleg. Een faillissement dreigt, want ook komende week verstrijken termijnen voor afbetalingen. Wereldwijd zorgt het risico op omvallen voor nervositeit onder beleggers. Het verscherpte toezicht op de geldstromen laat zien dat de Chinese overheid het afbouwen van woningen, die vaak al zijn verkocht, de hoogste prioriteit geeft.

Het bedrijf groeide met behulp van grote hoeveelheden geleend geld uit tot de op één na grootste vastgoedontwikkelaar van China. Maar onlangs werd duidelijk dat die financiële positie onhoudbaar is, vooral nu Beijing strengere leennormen hanteert voor de met schulden overladen vastgoedsector.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Vastgoedconcern Evergrande hervat werk aan meer dan 10 projecten

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft het werk hervat aan meer dan tien projecten in zes steden, waaronder Shenzhen. Dat meldt het bedrijf nadat eerder deze bekend werd dat langverwachte rentebetalingen zijn gedaan. Evergrande liet in augustus weten dat het werk aan sommige vastgoedprojecten was opgeschort omdat het leveranciers en aannemers niet op tijd kon betalen.

54 minuten geleden
Verstappen: geen vrees voor nieuwe botsing met Hamilton

AUSTIN (ANP) - Max Verstappen is niet bang voor een nieuwe botsing met Lewis Hamilton. De Nederlander en de Brit starten zondag in de Grote Prijs van de Verenigde Staten vanaf de voorste startrij, met Verstappen op poleposition.

1 uur geleden
EU en Britten vinden nog geen oplossing over Noord-Ierse kwestie

BRUSSEL (ANP) - De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland gaan volgende week verder in Londen. Volgens bronnen rond de Britse onderhandelaars waren de gesprekken in Brussel deze week constructief en is er op sommige punten toenadering gekomen. "Maar de waarheid is dat er op de belangrijke punten nog grote verschillen zijn." De Britten geven aan dat er snel een doorbraak moet komen.

14 uur geleden
Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse veestapel moet aanzienlijk kleiner worden om de klimaatdoelen te halen. Dat staat in een rapport van een adviesorgaan aan de Vlaamse regering dat persbureau Belga inzag. Net als in Nederland ligt een reductie van de veestapel echter politiek gevoelig.

1 dag geleden
Singapore eist vaccinatie of negatieve test voor toegang tot werk

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore laat vanaf volgend jaar alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld van corona vrijelijk toe tot hun werkplaats. Mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn, zullen zich dan dagelijks moeten laten testen om aan te tonen dat ze het virus niet hebben.

1 dag geleden
Oliestaat Saudi-Arabië wil in 2060 klimaatneutraal zijn

RIYADH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Saudi-Arabië is in 2060 CO2-neutraal. De grootste olie-exporteur ter wereld deed de toezegging tijdens de opening van een klimaatconferentie in hoofdstad Riyadh. Om dat te bereiken wil het land onder meer hernieuwbare energie gaan opwekken en bomen planten.

1 dag geleden
Snap en Intel grote verliezers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Socialmediabedrijf Snap en chipfabrikant Intel waren vrijdag grote verliezers op de beurzen in New York. Beleggers waren niet blij met aankondigingen die de bedrijven deden bij hun kwartaalberichten. De stemming onder Amerikaanse beleggers was over de gehele linie niet al te best. Dat kwam door opmerkingen van centralebankhoofd Jerome Powell. Hij uitte zijn zorgen over de hoge inflatie. Die houdt waarschijnlijk wat langer aan dan eerder gedacht, al gaat het volgens de voorzitter van de Federal Reserve wel nog steeds om een tijdelijk fenomeen.

1 dag geleden