Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zakenbank Goldman Sachs ziet olieprijs nog verder stijgen

Zakenbank Goldman Sachs ziet olieprijs nog verder stijgen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs naar wel 140 dollar per vat kan stijgen door het krappe aanbod op de oliemarkt en de grote vraag. Nu ligt die rond de 120 dollar. Daarmee zou de olieprijs zijn sterke opmars van dit jaar voortzetten, vooral gestuwd door de oorlog in Oekraïne. Door de hoge olieprijs zijn de brandstofprijzen aan de pomp naar records gestegen.

Goldman Sachs wijst onder meer op een sterkere olievraag vanuit China nu de strikte coronalockdowns in het land worden versoepeld en daardoor de Chinese economie weer op gang komt. China is 's werelds grootste olie-importeur. Daarnaast is er een lagere olieproductie van Rusland door de economische sancties tegen het land vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Goldman Sachs zegt dat er tekorten kunnen optreden op de oliemarkt.

Maandag werd nog bekend dat Saudi-Arabië de verkoopprijzen voor zijn olie aan klanten in Azië sterker heeft verhoogd dan door kenners was verwacht. Dat wordt gezien als een teken van vertrouwen van de Saudi's in de wereldwijde vraag.

Sinds begin dit jaar is de olieprijs met meer dan 50 procent gestegen, ook aangejaagd door het sterke economische herstel uit de coronacrisis. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie klom dinsdagochtend met 0,3 procent naar 118,90 dollar en Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 119,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

28 minuten geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

1 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

2 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

2 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

3 uur geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

4 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

4 uur geleden