Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zakelijke evenementenbranche: markt dreigt in te storten

Zakelijke evenementenbranche: markt dreigt in te storten

AMSTERDAM (ANP) - De markt voor zakelijke evenementen dreigt in te storten als het kabinet niet snel met meer duidelijkheid komt over de coronabeperkingen tot en met december. Dat zegt directeur Riemer Rijpkema van brancheorganisatie EventPlatform. RAI Amsterdam, een grote speler in de branche, waarschuwt dat veel organisatoren in verwarring zijn en zich willen terugtrekken of hun evenement verplaatsen.

Volgens Rijpkema durven veel bedrijven nu geen knoop door te hakken om in het najaar een evenement te organiseren. "Iedereen wacht af. Er worden geen handtekeningen gezet om zich bijvoorbeeld te committeren aan een locatie", bevestigt hij na berichtgeving door BNR Nieuwsradio. Daardoor is het voor de circa 13.000 ondernemingen die werkzaam zijn in de evenementenbranche heel lastig om de nodige voorbereidingen te treffen.

Rijpkema waarschuwt dat als de onzekerheid te lang aanhoudt, bedrijven zich echt kunnen terugtrekken uit wat ooit reguliere, jaarlijks terugkerende evenementen waren. En dan is het nog maar de vraag of zo'n geannuleerd evenement ooit nog terugkomt. "Ik denk niet dat de overheid zich realiseert wat voor domino-effect dit kan hebben als bedrijven straks andere keuzes gaan maken." Direct en indirect zou de zakelijke evenementenbranche goed zijn voor ruim 9 miljard euro omzet.

Annuleringen

Congreshotels kregen volgens Rijpkema onlangs al met annuleringen te maken, toen de overheid bepaalde coronaversoepelingen deels terugdraaide vanwege de oplopende besmettingscijfers. Hij noemt het "moeilijk" voor de gedupeerde ondernemers omdat tegelijkertijd ook beelden van voetbalwedstrijden op tv te zien zijn, waar het publiek zich volgens hem beduidend minder ingetogen gedraagt dan gebruikelijk is op bijeenkomsten van bedrijven.

Zakelijke evenementen kunnen momenteel alleen onder strikte voorwaarden plaatsvinden. Dat betekent bijvoorbeeld dat deelnemers moeten zitten of dat er slechts één persoon per vijf vierkante meter mag zijn. De capaciteit van een bijeenkomst hangt er daarbij vanaf of mensen bij binnenkomst om een vaccinatie- of testbewijs wordt gevraagd.

Internationale partijen

Door de strenge coronamaatregelen heeft RAI Amsterdam al anderhalf jaar geen grote beurzen en congressen kunnen opzetten. Een probleem is dat internationale partijen meerdaagse festivals met overnachting op het evenemententerrein vaak over één kam scheren met zakelijke evenementen waarbij je elders overnacht. Daardoor denken ze dat er helemaal niks mag, terwijl dat niet het geval is. RAI hoopt dat het kabinet zijn formulering in de communicatie op websites als rijksoverheid.nl wil aanpassen en dat de zestien grote evenementen die dit jaar vanaf september op de agenda staan wel kunnen doorgaan.

EventPlatform vindt dat de overheid in ieder geval langer door zal moeten gaan met het bieden van coronasteun aan bedrijven. Als daar na het derde kwartaal mee wordt gestopt, zoals aangegeven, dan zou veel eerdere steun eigenlijk voor niets zijn geweest. Want dan zouden de gesteunde bedrijven de crisis uiteindelijk toch niet overleven.

Meer uit Financieel

Rockwool Roermond dringt CO2 uitstoot met meer dan de helft terug

ROERMOND (ANP) - Steenwolfabriek Rockwool in Roermond wil de CO2-uitstoot met meer dan de helft terugdringen. De maker van isolatiemateriaal gaat daartoe twee productielijnen in het smeltproces elektrificeren.

14 minuten geleden
EU-landen alsnog tegen wet bestrijden misstanden in productieketen

BRUSSEL (ANP) - De Europese lidstaten zijn onverwacht alsnog tegen EU-afspraken die bedrijven verplicht dat zij hun hele productieketen op termijn vrijwaren van misstanden zoals kinderarbeid of milieuvervuiling. In december waren zowel onderhandelaars van de Europese landen als het Europees Parlement wel akkoord met het voorstel dat bedrijven verplicht om hun productieketen in kaart te brengen en misstanden op te lossen. Bij een stemming onder EU-ambassadeurs, bedoeld om al gemaakte voorlopige afspraken te bekrachtigen, liep het in de laatste fase mis.

18 minuten geleden
Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin koerst in februari af op de grootste prijsstijging in een maand tijd sinds oktober 2021. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld is deze maand met bijna 40 procent gestegen en staat op het hoogste niveau sinds eind 2021. In dat jaar schoot de koers van de bitcoin omhoog doordat veel mensen tijdens de coronapandemie cryptomunten begonnen te kopen.

1 uur geleden
PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

1 uur geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

1 uur geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

2 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

2 uur geleden