Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zaev herkozen als premier van Noord-Macedonië

Zaev herkozen als premier van Noord-Macedonië

SKOPJE (ANP/DPA) - Het Noord-Macedonische parlement heeft in de nacht van zondag op maandag de sociaaldemocraat Zoran Zaev herkozen als minister-president. Zaev regeert met een coalitie bestaande uit de sociaaldemocratische SDSM en partijen die de Albanese minderheid vertegenwoordigen. Zijn kabinet bestaat uit vier vicepremiers en 15 ministers. In het regeerakkoord is vastgelegd dat een Albanees de laatste honderd dagen van de nieuwe zittingsperiode voor het eerst de functie van premier overneemt.

Zaev regeerde al van 2017 tot begin dit jaar. Hij nam voortijdig ontslag nadat de Europese Unie een oorspronkelijke belofte om snel toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië te openen niet was nagekomen. Bij de parlementsverkiezingen in juli wonnen de sociaaldemocraten ternauwernood van de nationalistische oppositiepartij VMRO.

De EU heeft inmiddels groen licht gegeven om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Internationaal krijgt Zaev veel lof voor het beslechten van het naamgeschil met Griekenland, in weerwil van aanzienlijke tegenstand in eigen land.

Macedonië was tot 1991 een Joegoslavische republiek. Nadat het een onafhankelijke staat werd, maakte Griekenland bezwaar tegen de landsnaam Macedonië, omdat een Noord-Griekse provincie dezelfde naam heeft. Het blokkeerde onder meer de integratie van het noordelijke buurland in de EU en de NAVO. Als onderdeel van de overeenkomst met Athene heeft het land zich vorig jaar omgedoopt tot Noord-Macedonië. Het werd afgelopen maart NAVO-lid.

Meer uit Buitenland

VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

47 minuten geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

3 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

3 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

3 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

4 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

11 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

14 uur geleden