Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zaak tegen verdachte verpleegkundige sterfgevallen WZA geseponeerd

Zaak tegen verdachte verpleegkundige sterfgevallen WZA geseponeerd

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een strafzaak tegen een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) in Assen geseponeerd, meldt advocatenkantoor Anker & Anker vrijdag. Het OM laat weten onvoldoende bewijs te hebben gevonden dat de voormalige verpleger strafbare handelingen heeft gepleegd waardoor patiënten van het WZA tijdens de coronapandemie zijn overleden.

Het sepot betekent dat het OM de zaak niet aan de rechtbank zal voorleggen en dat de verpleegkundige geen verdachte meer is. Het onderzoek in de zaak startte in het voorjaar van 2023 na een aangifte van het ziekenhuis. De Raad van Bestuur had een brief gekregen van GGZ Drenthe. Hierin stond dat de verpleegkundige gesprekken had gevoerd met diverse hulpverleners, waarin hij aangaf het leven van circa twintig in zijn ogen terminaal en ernstig lijdende patiënten voortijdig te hebben beëindigd. Hij zou beademingsapparaten hebben uitgezet of zonder instructie van een arts hogere doseringen morfine hebben toegediend.

Het OM stelt dat het onderzoek complex was. "Hoewel hij vrij specifiek uitlatingen heeft gedaan over zijn handelen, en deze uitlatingen meerdere malen heeft herhaald, heeft de verpleegkundige geen concrete patiënten beschreven. Het betrof dus een onderzoek naar onbekende, mogelijke slachtoffers die bovendien al geruime tijd overleden waren. Daarbij kwam dat het reguleren van zuurstof en het toedienen van morfine op zichzelf genomen normale medische handelingen zijn."

Ontkennende houding

Volgens het OM zijn veel getuigen gehoord en gegevensdragers onderzocht. De verpleegkundige is meerdere keren verhoord. De longverpleegkundige werd volgens Anker & Anker 17 april aangehouden, op 1 juni werd zijn voorlopige hechtenis opgeheven. In de verhoren heeft de verpleegkundige ontkend. Ook is twee keer tevergeefs aan de rechtbank gevraagd stukken in te zien die vallen onder het medisch beroepsgeheim en hebben twee deskundigen onderzoek gedaan in medische dossiers van patiënten die overleden tijdens of kort na een dienst van de verdachte.

"Tijdens het onderzoek zijn geen concrete feiten en omstandigheden naar voren gekomen die de uitlatingen van de verpleegkundige over zijn eigen handelen tijdens de coronapandemie bevestigen. Een veroordeling kan volgens de wet nooit enkel worden gebaseerd op iemands eigen uitlatingen", aldus het OM.

De beslissing de zaak te seponeren past volgens Anker & Anker bij de ontkennende houding van hun cliënt. "Cliënt is blij dat nu een streep onder de strafzaak kan worden gezet."

Meer uit Binnenland

CIDI blij met sterke positie en steun voor Israël van kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is positief gestemd over het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. "De positie en steun voor Israël wordt versterkt en ook antisemitisme wordt verder bestreden. Twee belangrijke pijlers voor onze organisatie", aldus directeur Naomi Mestrum.

11 minuten geleden
Groningse commissaris bezorgd: akkoord vergroot asielproblemen

GRONINGEN (ANP) - De Groningse commissaris van de Koning René Paas maakt zich zorgen over de asielmaatregelen in het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC. "Vooralsnog is er in het aanmeldcentrum in Ter Apel een noodtoestand, met een crisis rond dwangsommen en brandveiligheid. Ik ben benieuwd hoe het nieuwe kabinet gaat zorgen voor uitstroom uit asielzoekerscentra en hoe ze de ramp die zich voltrekt het hoofd willen bieden, zegt hij.

13 minuten geleden
NPO wil in gesprek met nieuw kabinet over bezuinigingsplannen

HILVERSUM (ANP) - De NPO en omroepen "gaan graag het gesprek aan" met het nieuwe kabinet over de plannen voor de publieke omroep. Dat laat de NPO weten in reactie op de plannen om vanaf 2026 100 miljoen euro te bezuinigen.

20 minuten geleden
VVN: 130 km/uur op de snelweg slecht voor verkeersveiligheid

AMERSFOORT (ANP) - Het verhogen van de snelheid op de wegen - waar dat mogelijk is - naar 130 kilometer per uur is niet goed voor de verkeersveiligheid. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland in een reactie op het hoofdlijnenakkoord.

21 minuten geleden
Schipholplannen in regeerakkoord vallen slecht bij omwonenden

DEN HAAG (ANP) - Omwonenden rond Schiphol zijn niet blij met wat de partijen in het regeerakkoord over de luchthaven schrijven. "Dit is weer oude wijn in nieuwe zakken", reageert Jan Boomhouwer van de stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder (RBV), waar enkele duizenden mensen aan verbonden zijn.

26 minuten geleden
FDF-voorman: vijf jaar protesteren was toch niet voor niets

DEN HAAG (ANP) - Farmers Defence Force (FDF) is "heel blij" met het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen. "Vijf jaar protesteren is toch niet voor niets geweest, een kroon op ons werk", reageert voorman Mark van den Oever.

41 minuten geleden
Greenpeace: struisvogelkabinet wil de problemen niet zien

DEN HAAG (ANP) - De aanstaande coalitie wil de problemen niet zien en schuift alles voor zich uit, vindt milieuorganisatie Greenpeace. Directeur Andy Palmen spreekt van "een struisvogelkabinet" en zegt: "In plaats van met lef te kiezen voor maatregelen die de problemen echt gaan oplossen, worden er valse beloftes gedaan die de natuur en het klimaat niet helpen."

50 minuten geleden