Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zaak misbruiken en doden 9-jarige Gino weer voor rechter

Zaak misbruiken en doden 9-jarige Gino weer voor rechter

MAASTRICHT (ANP) - Bij de rechtbank in Maastricht vindt maandag de zevende voorbereidende zitting plaats in de strafzaak tegen Donny M., die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino. Het jongetje verdween op 1 juni 2022 tijdens het buitenspelen in Kerkrade, waar hij bij zijn oudere zus logeerde. Drie dagen later arresteerde de politie M. in zijn woning in Geleen en vond op diens aanwijzing het levenloze lichaam van Gino.

M. (24) heeft bekend dat hij Gino meenam naar zijn woning, hem onder meer drugs toediende en vervolgens seksueel misbruikte. Gino is daarna gewurgd en gesmoord. Het lichaam van de jongen werd verpakt in vuilniszakken en gedumpt achter een uitgebrande woning in Geleen. M. wordt ook verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno en ontucht met een wilsonbekwame in 2019. De zaak heeft tot veel beroering en afschuw geleid.

Het Openbaar Ministerie heeft de gebeurtenissen tot in de kleinste details laten onderzoeken, om precies in kaart te brengen wat het slachtoffertje is overkomen. Daartoe wordt onder meer uitvoerig forensisch onderzoek gedaan naar sporen die de bekentenissen van M. mogelijk ondersteunen dan wel tegenspreken. Op een eerdere zitting zei de officier van justitie dat de rapporten "mondjesmaat" binnenkomen. M. heeft wisselend verklaard.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben bij onderzoek naar de psyche van de verdachte meerdere stoornissen bij hem vastgesteld. Ten aanzien van het doden van het jongetje zien ze M. als verminderd toerekeningsvatbaar.

M. werd eerder veroordeeld, onder meer voor het mishandelen van twee kinderen en het misbruiken van een van hen. Verschillende inspecties onderzochten de zorg en ondersteuning van M. door diverse organisaties en hulpverleners. Die bleken onderling niet goed te hebben gecommuniceerd.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

2 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

10 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

12 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

12 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

15 uur geleden