Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zaak Bossche groepsverkrachtingen valt uit elkaar

Zaak Bossche groepsverkrachtingen valt uit elkaar

DEN BOSCH (ANP) - De strafzaak tegen de verdachten van groepsverkrachtingen van tienermeisjes in een Bossche garage valt uiteen. Dat bleek vrijdag bij een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Den Bosch. Justitie moest zaken tegen twee verdachten seponeren en de verkrachting van één van de meisjes is van de tenlastelegging van de andere verdachten geschrapt.

Acht verdachten tussen 18 en 26 jaar oud uit Den Bosch en Rosmalen werden begin december vorig jaar opgepakt. Ze zouden op verschillende momenten begin vorig jaar drie meisjes hebben gedrogeerd en verkracht. Hoewel justitie vertelde dat mogelijk meer meisjes zouden zijn verkracht en dat die zich misschien nog bij de politie zouden melden, hebben andere slachtoffers zich nooit gemeld.

Vrijdag zei de officier van justitie bij de rechtbank in Den Bosch dat het OM de zaak tegen twee van de acht verdachten heeft geseponeerd.

Justitie staakte vrijdag bovendien de vervolging voor het verkrachten van één van de drie meisjes. Die wilde zelf al niet dat de verdachten zouden werden vervolgd. Dat gebeurde vanwege de ernst van de zaak wel. De officier: "Ze wilde absoluut niet met de politie praten. Dat komt onder meer omdat ze bang is op een bepaalde manier bekend te komen staan, niet geloofd te worden en omdat ze bang is voor de verdachten." Daarnaast liggen er verklaringen die haaks staan op haar verhaal. Omdat de officier verwachtte dat de verdediging het meisje daarover zou willen verhoren, staakte ze de vervolging voor dit feit: "De zaak was al de zwakste van de drie, maar dit kwetsbare meisje horen is over de grens. Dat wil ik echt niet."

Gelogen

Advocaten van de vijf verdachten die nog in de gevangenis zitten, pleitten vrijdag dat de twee andere meisjes ook "hebben gelogen" en "tegenstrijdige verklaringen aflegden". Volgens de officier zijn er echter voldoende betrouwbare bewijzen en "schokkende" verklaringen.

Advocaten vroegen de rechtbank ook hun cliënten vrij te laten. De rechtbank doet daar later vrijdagmiddag uitspraak over.

De volgende zitting is 4 september, maar of de zaak nog dit jaar wordt afgehandeld is hoogst onzeker.

Meer uit Binnenland

Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

29 minuten geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

2 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

3 uur geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

5 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

6 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

7 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

8 uur geleden