Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Youtuber die vliegtuigje bewust liet neerstorten moet de cel in

Youtuber die vliegtuigje bewust liet neerstorten moet de cel in

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaan Trevor Jacob, die opzettelijk zijn vliegtuigje liet neerstorten om het aantal kijkers op zijn YouTube-kanaal op te krikken en daarover vervolgens tegenover onderzoekers loog, is veroordeeld tot zes maanden celstraf. Die straf is onderdeel van een deal die Jacob met de openbare aanklagers sloot, waarbij hij schuld bekende.

In een video met de titel 'I crashed my airplane' lijkt Jacob in november 2021 motorproblemen te krijgen, terwijl hij in zijn eentje in een eenmotorig vliegtuig over een gebergte in het zuiden van Californië vliegt. Op de beelden, die miljoenen keren op YouTube werden bekeken, is te zien hoe Jacob, een voormalig olympisch snowboarder van nu dertig jaar, met een parachute en een selfiestick in de hand uit het neerstortende vliegtuigje springt.

Camera's die op de vleugels zijn gemonteerd leggen vervolgens vast hoe het vliegtuigje crasht in de dichte begroeiing van het Los Padres National Forest. Ook filmt Jacob zelf hoe hij, na de landing met zijn parachute, via een moeizame wandeltocht een veilig heenkomen weet te vinden.

In de weken na het incident startten onderzoekers van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA een onderzoek naar de crash. Op basis van de video gaven veel experts al aan dat Jacob de veiligheidsprocedures, die gelden bij een ongeluk, niet lijkt op te volgen en dat hij het vliegtuigje ook zonder motor best veilig had moeten kunnen landen. Bovendien was het zeer uitzonderlijk, stelden zij, dat hij met een parachute om in het vliegtuig zat.

Jacob kreeg de opdracht de wrakstukken te bewaren. Maar hij beweerde dat hij niet wist waar zijn vliegtuigje precies was neergestort. Dat bleek een leugen. Niet lang na de crash vloog hij er samen met een vriend heen in een helikopter, om de wrakstukken weg te halen. Zij dumpten die, nadat ze het wrak in kleine stukken hadden gesneden, in afvalbakken bij een vliegveld, in een poging om zo bewijsmateriaal te verduisteren.

Want Jacob had de crash bewust veroorzaakt. Het betrof geen ongeluk waarbij de motor het had begeven, zoals hij in zijn officiële rapport over de crash beweerde. "Jacob heeft deze overtreding hoogstwaarschijnlijk begaan om sociale media- en nieuwsaandacht voor zichzelf te genereren, om daar financieel gewin uit te halen", stellen de federale aanklagers maandag in een verklaring. "Dit soort waaghalzerig gedrag kan niet worden getolereerd."

De video 'I crashed my airplane' is inmiddels van YouTube verwijderd. Maar daarop is nog wel altijd een kopie van het origineel te bekijken.

Meer uit Buitenland

AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

2 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

2 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

4 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

6 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

7 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

9 uur geleden