Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Youth For Climate demonstreert met 1500 bordjes op het Malieveld

Youth For Climate demonstreert met 1500 bordjes op het Malieveld

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse afdeling van jongerenbeweging Youth For Climate heeft maandag met 1500 bordjes een demonstratie gehouden op het Malieveld in Den Haag. "We willen dat jongeren meer betrokken worden in het gesprek over klimaat, omdat het onze toekomst betreft", zegt voorzitter Dione Zijp.

De jongeren vinden dat er ook in coronatijd aandacht moet zijn voor het klimaat. Zij hebben drie eisen. "Het btw-tarief op vlees verhogen, het drastisch verminderen van de fastfashionindustrie en investeren in groene energie, voornamelijk in wind- en zonne-energie", vertelt Zijp.

De staking werd milieubewust en coronaproof georganiseerd. Vijftien jongeren "uit heel het land: Groningen, Brabant, Achterhoek en Den Haag" plantten de bordjes van oud karton in het gras op het Malieveld. "Je kon je online aanmelden met je naam, leeftijd, woonplaats en een leuke quote, die wij dan op de bordjes schreven", legt Zijp de actie uit. Daarmee vertegenwoordigden ze ruim 2200 mensen.

Verschillende politici kwamen een kijkje nemen bij het veld met bordjes, onder wie Jesse Klaver (GroenLinks). Zijp hoopt snel op ook een inhoudelijke reactie van de politiek en "een plek aan tafel".

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden