Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yoshihide Suga verkozen tot nieuwe premier Japan

Yoshihide Suga verkozen tot nieuwe premier Japan

TOKIO (ANP/RTR/DPA) - Yoshihide Suga, kabinetssecretaris onder de om gezondheidsredenen afgetreden oud-premier Shinzo Abe, is formeel verkozen tot premier van Japan. Maandag werd tot niemands verrassing al bekend dat Suga Abe ook opvolgt als leider van de Liberaal-Democratische Partij, de Japanse regeringspartij met een meerderheid in het lagerhuis.

Beide kamers van het Japanse parlement gingen met zijn aantreden akkoord. De 71-jarige Suga zal naar verwachting later op woensdag zijn kabinet presenteren. Volgens lokale media zal dat grotendeels bestaan uit leden van het kabinet van Abe.

Suga is de eerste nieuwe premier van Japan in acht jaar tijd. Hij staat voor de zware taak om Japan economisch zo ongeschonden mogelijk door de coronacrisis te krijgen, en tegelijk het aantal besmettingen laag te houden. Ook ambieert Japan om de Olympische Spelen in Tokio, die dit jaar werden uitgesteld, alsnog volgend jaar te houden.

Nieuwe verkiezingen

Premier Suga schrijft na zijn aantreden mogelijk nieuwe verkiezingen uit. Als hij die wint, kan hij een volledige termijn als premier aan de slag. Nu mag hij alleen de ambtsperiode van Abe uitzitten. Dat betekent dat er over ongeveer een jaar weer verkiezingen gehouden moeten worden.

De nieuwe premier was lange tijd een onbekende volksvertegenwoordiger in het lagerhuis van Japan, totdat Abe hem in 2012 benoemde tot de belangrijkste regeringswoordvoerder, ofwel kabinetschef.

Oom Reiwa

Vorig jaar april waren alle ogen op hem gericht toen hij de naam van het nieuwe tijdperk moest aankondigen dat inging bij het bestijgen van de troon door de nieuwe keizer Naruhito. Het tijdperk kreeg de naam Reiwa ('mooie harmonie') en sindsdien is ook de bijnaam van Suga daaraan verbonden: Oom Reiwa.

Suga is de oudste zoon van een aardbeienboer uit het noorden van het Japanse hoofdeiland Honshu. Hij komt dan ook niet uit een belangrijke politieke familie van Japan en heeft verder ook geen diplomatieke ervaringen. In Tokio studeerde hij rechten, waarna hij op zijn 26e de politiek in ging. Suga heeft verder de zwarte band in karate en doet iedere ochtend naar verluidt honderd sit-ups

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

1 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

1 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

2 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

5 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

8 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

8 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

8 uur geleden