Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yonhap: Russische hulp voor satellietprogramma van Noord-Korea

Yonhap: Russische hulp voor satellietprogramma van Noord-Korea

PYONGYANG (ANP) - Een groot aantal Russische experts is naar Noord-Korea gegaan om te assisteren bij de lancering van spionagesatellieten, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Dat baseert zich op informatie van een hoge Zuid-Koreaanse defensiefunctionaris.

Rusland zou de technici hebben gestuurd na een ontmoeting tussen de leiders van de buurlanden, Kim Jong-un en Vladimir Poetin. De Russische president gaf afgelopen september aan dat hij Noord-Korea kon helpen met het eigen satellietenprogramma.

Dictatuur Noord-Korea stuurde in november al een raket met een spionagesatelliet naar de ruimte. De kernmacht heeft aangekondigd dit jaar nog eens drie van die satellieten in een baan om de aarde te willen brengen.

Bezorgdheid

Noord-Korea heeft de afgelopen tijd meer testen van raketmotoren gehouden dan verwacht, zegt de bron van Yonhap. Die spreekt het vermoeden uit dat de Noord-Koreanen proberen te voldoen aan de "hoge" standaarden van de Russische experts.

De samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland wordt vanuit het Westen met bezorgdheid gevolgd. Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen hebben het regime van Kim ervan beschuldigd wapentuig aan Moskou te leveren voor de oorlog in Oekraïne.

Yonhap schrijft niet hoeveel Russische experts naar Noord-Korea zijn gestuurd, alleen dat het gaat om een groot aantal. Ook is niet duidelijk wanneer de bezoeken precies hebben plaatsgevonden.

Meer uit Buitenland

VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

25 minuten geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

1 uur geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

1 uur geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

1 uur geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

1 uur geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

1 uur geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

2 uur geleden