Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yonhap: Russische hulp voor satellietprogramma van Noord-Korea

Yonhap: Russische hulp voor satellietprogramma van Noord-Korea

PYONGYANG (ANP) - Een groot aantal Russische experts is naar Noord-Korea gegaan om te assisteren bij de lancering van spionagesatellieten, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Dat baseert zich op informatie van een hoge Zuid-Koreaanse defensiefunctionaris.

Rusland zou de technici hebben gestuurd na een ontmoeting tussen de leiders van de buurlanden, Kim Jong-un en Vladimir Poetin. De Russische president gaf afgelopen september aan dat hij Noord-Korea kon helpen met het eigen satellietenprogramma.

Dictatuur Noord-Korea stuurde in november al een raket met een spionagesatelliet naar de ruimte. De kernmacht heeft aangekondigd dit jaar nog eens drie van die satellieten in een baan om de aarde te willen brengen.

Bezorgdheid

Noord-Korea heeft de afgelopen tijd meer testen van raketmotoren gehouden dan verwacht, zegt de bron van Yonhap. Die spreekt het vermoeden uit dat de Noord-Koreanen proberen te voldoen aan de "hoge" standaarden van de Russische experts.

De samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland wordt vanuit het Westen met bezorgdheid gevolgd. Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen hebben het regime van Kim ervan beschuldigd wapentuig aan Moskou te leveren voor de oorlog in Oekraïne.

Yonhap schrijft niet hoeveel Russische experts naar Noord-Korea zijn gestuurd, alleen dat het gaat om een groot aantal. Ook is niet duidelijk wanneer de bezoeken precies hebben plaatsgevonden.

Meer uit Buitenland

Poetin heeft geen uitnodiging ontvangen voor inauguratie Trump

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is waarschijnlijk niet aanwezig bij de inauguratie van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Volgens het Kremlin is er nog geen uitnodiging binnengekomen voor de ceremonie op 20 januari.

5 minuten geleden
Oppositie Zuid-Korea dient weer motie in voor afzetting president

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse oppositie heeft zoals verwacht een tweede motie ingediend voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol vanwege het uitroepen van de militaire noodtoestand, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De eerste poging om hem af te zetten mislukte.

22 minuten geleden
Grenzen met Bulgarije en Roemenië gaan op 1 januari open

BRUSSEL (ANP) - De toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen is geregeld. De EU-ministers zijn donderdag akkoord gegaan met het afschaffen van de interne landsgrenzen met en tussen Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2025.

23 minuten geleden
Scholz noemt telefoongesprek met Poetin frustrerend

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vond het telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin van vorige maand "frustrerend". Maar hoewel het belletje geen resultaten had opgeleverd, is Scholz bereid om nog eens naar het Kremlin te bellen.

2 uur geleden
HRW: wandaden Malinees leger tegen burgers na vertrek VN-troepen

BAMAKO (ANP) - Sinds een VN-vredesmissie een jaar geleden is vertrokken uit Mali heeft het leger zich daar veelvuldig schuldig gemaakt aan "wreedheden" tegen burgers, stelt Human Rights Watch. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden de strijdkrachten gesteund door de Russische Wagnergroep. Ook plegen islamitische gewapende groepen veel misdaden tegen burgers in het West-Afrikaanse land.

2 uur geleden
Politievakbond ACP sluit zich aan bij CNV

DEN HAAG (ANP) - De politievakbond ACP sluit zich aan bij vakbond CNV. Bij politiek overleg zal de politiebond zich voortaan door het CNV laten vertegenwoordigen. De ACP-leden hebben hiermee ingestemd.

3 uur geleden
Zuid-Koreaanse president verdedigt beslissing noodtoestand

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol verdedigde donderdag zijn besluit om vorige week een noodtoestand in het land uit te roepen. Volgens hem was dit nodig om de Noord-Koreaanse hacking binnen de verkiezingscommissie te onderzoeken. Ook zei hij dat het een "presidentieel besluit was om de vrije democratie en constitutionele orde van het land te beschermen tegen de parlementaire dictatuur van de oppositie". Eerder had de president zijn excuses aangeboden voor de beslissing.

6 uur geleden