
Yeşilgöz wil veroordeelden kunnen volgen met alcoholmeter
DEN HAAG (ANP) - Demissionair jusitieminister Dilan Yeşilgöz wil het mogelijk maken om mensen te verplichten een alcoholmeter te dragen als ze zijn veroordeeld voor een geweldsdelict of rijden onder invloed van alcohol. Haar wetsvoorstel hierover is goedgekeurd door het kabinet en wordt binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. De alcoholmeter is een enkelband die elk half uur via zweetdruppels op het huidoppervlak checkt of de drager alcohol heeft gebruikt.
De minister hoopt dat het zo makkelijker wordt te controleren of een alcoholverbod wordt nageleefd. Momenteel controleert de reclassering dat doorgaans twee keer per week met een urineonderzoek. Buiten deze "momentopname" is het mogelijk om een alcoholverbod onopgemerkt te overtreden.
De alcoholmeter mag in de huidige situatie alleen op vrijwillige basis worden ingezet. Het wetsvoorstel maakt verplicht gebruik mogelijk, nadat een rechter een alcoholverbod heeft opgelegd.
Maatwerk
De reclassering krijgt wel de ruimte om in overleg met de veroordeelde te doen aan maatwerk. Dat kan bijvoorbeeld door de alcoholmeter alleen te gebruiken in de begintijd, wanneer de kans op recidive het grootst is.
De Raad van State had afgelopen najaar kritische opmerkingen over het plan dat in 2020 in gang is gezet door Ferd Grapperhaus, de voorganger van Yeşilgöz. De belangrijke kabinetsadviseur vond de alcoholmeter een verregaande inbreuk op de grondrechten die de persoonlijke levenssfeer, de lichamelijke integriteit en de bewegingsvrijheid beschermen. Daarom moest beter worden uitgelegd waarom dat nodig was, vond de raad.
Duidelijkheid
Dat is inmiddels gebeurd, zegt een woordvoerder van de minister. In de wetstekst is duidelijker opgeschreven dat de alcoholmeter alleen wordt toegepast in ernstige gevallen. "Het moet echt ter voorkoming zijn van toekomstige feiten en ter bescherming van de slachtoffers", zegt de woordvoerder. De meter wordt ook "draagvriendelijker" en kleiner dan eerder voorgesteld.
Op verzoek van de raad heeft de minister ook duidelijker omschreven hoe moet worden omgegaan met de zeer gevoelige gegevens die de meter verzamelt. Deze gegevens worden versleuteld opgeslagen en kunnen daardoor alleen worden uitgelezen door de reclassering.
Meer uit Politiek
HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
4 dagen geleden