
Yeşilgöz wil veroordeelden kunnen volgen met alcoholmeter
DEN HAAG (ANP) - Demissionair jusitieminister Dilan Yeşilgöz wil het mogelijk maken om mensen te verplichten een alcoholmeter te dragen als ze zijn veroordeeld voor een geweldsdelict of rijden onder invloed van alcohol. Haar wetsvoorstel hierover is goedgekeurd door het kabinet en wordt binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. De alcoholmeter is een enkelband die elk half uur via zweetdruppels op het huidoppervlak checkt of de drager alcohol heeft gebruikt.
De minister hoopt dat het zo makkelijker wordt te controleren of een alcoholverbod wordt nageleefd. Momenteel controleert de reclassering dat doorgaans twee keer per week met een urineonderzoek. Buiten deze "momentopname" is het mogelijk om een alcoholverbod onopgemerkt te overtreden.
De alcoholmeter mag in de huidige situatie alleen op vrijwillige basis worden ingezet. Het wetsvoorstel maakt verplicht gebruik mogelijk, nadat een rechter een alcoholverbod heeft opgelegd.
Maatwerk
De reclassering krijgt wel de ruimte om in overleg met de veroordeelde te doen aan maatwerk. Dat kan bijvoorbeeld door de alcoholmeter alleen te gebruiken in de begintijd, wanneer de kans op recidive het grootst is.
De Raad van State had afgelopen najaar kritische opmerkingen over het plan dat in 2020 in gang is gezet door Ferd Grapperhaus, de voorganger van Yeşilgöz. De belangrijke kabinetsadviseur vond de alcoholmeter een verregaande inbreuk op de grondrechten die de persoonlijke levenssfeer, de lichamelijke integriteit en de bewegingsvrijheid beschermen. Daarom moest beter worden uitgelegd waarom dat nodig was, vond de raad.
Duidelijkheid
Dat is inmiddels gebeurd, zegt een woordvoerder van de minister. In de wetstekst is duidelijker opgeschreven dat de alcoholmeter alleen wordt toegepast in ernstige gevallen. "Het moet echt ter voorkoming zijn van toekomstige feiten en ter bescherming van de slachtoffers", zegt de woordvoerder. De meter wordt ook "draagvriendelijker" en kleiner dan eerder voorgesteld.
Op verzoek van de raad heeft de minister ook duidelijker omschreven hoe moet worden omgegaan met de zeer gevoelige gegevens die de meter verzamelt. Deze gegevens worden versleuteld opgeslagen en kunnen daardoor alleen worden uitgelezen door de reclassering.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
1 dag geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland zegt dankzij tijdelijke nieuwe stikstofregels onder strenge voorwaarden weer vergunningen te kunnen verlenen voor zaken als woningbouw en evenementen. Onder de nieuwe regels moeten indieners aantonen dat de uitstoot voor het bouwen van bijvoorbeeld huizen met ruim een derde wordt teruggebracht. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening sinds eind vorig jaar zo goed als stil.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat nog eens kijken naar de uitvoerbaarheid van de gewijzigde wet regie volkshuisvesting. Het gaat vooral om een wijzigingsvoorstel van de PVV, waarin statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Dat is door een Kamermeerderheid toegevoegd aan de regiewet. De BBB-bewindsvrouw heeft "aandacht voor de juridische houdbaarheid" van het amendement.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De SGP wil de stemming over de asielnoodmaatregelenwet uitstellen, zodat met spoed advies kan worden gevraagd over de strafbaarstelling van illegaliteit. De conservatief-christelijke partij is niet gerustgesteld door een brief hierover van minister David van Weel (Asiel, VVD). Daarin "lijkt de minister nu zonder onderbouwing te stellen dat álle hulp strafbaar is", schrijft de SGP op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties als de kerk of het Leger des Heils zullen niet snel worden bestraft als illegaliteit inderdaad strafbaar wordt, denken de partijloze premier Dick Schoof en minister David van Weel (Asiel, VVD). De demissionaire kabinetsleden geven hiermee antwoord op vragen van NSC. De coalitiepartij twijfelt over de steun aan de asielnoodmaatregelenwet omdat een wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaliteit strafbaar te stellen hieraan is toegevoegd.
1 dag geleden