Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz wil veroordeelden kunnen volgen met alcoholmeter

Yeşilgöz wil veroordeelden kunnen volgen met alcoholmeter

DEN HAAG (ANP) - Demissionair jusitieminister Dilan Yeşilgöz wil het mogelijk maken om mensen te verplichten een alcoholmeter te dragen als ze zijn veroordeeld voor een geweldsdelict of rijden onder invloed van alcohol. Haar wetsvoorstel hierover is goedgekeurd door het kabinet en wordt binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. De alcoholmeter is een enkelband die elk half uur via zweetdruppels op het huidoppervlak checkt of de drager alcohol heeft gebruikt.

De minister hoopt dat het zo makkelijker wordt te controleren of een alcoholverbod wordt nageleefd. Momenteel controleert de reclassering dat doorgaans twee keer per week met een urineonderzoek. Buiten deze "momentopname" is het mogelijk om een alcoholverbod onopgemerkt te overtreden.

De alcoholmeter mag in de huidige situatie alleen op vrijwillige basis worden ingezet. Het wetsvoorstel maakt verplicht gebruik mogelijk, nadat een rechter een alcoholverbod heeft opgelegd.

Maatwerk

De reclassering krijgt wel de ruimte om in overleg met de veroordeelde te doen aan maatwerk. Dat kan bijvoorbeeld door de alcoholmeter alleen te gebruiken in de begintijd, wanneer de kans op recidive het grootst is.

De Raad van State had afgelopen najaar kritische opmerkingen over het plan dat in 2020 in gang is gezet door Ferd Grapperhaus, de voorganger van Yeşilgöz. De belangrijke kabinetsadviseur vond de alcoholmeter een verregaande inbreuk op de grondrechten die de persoonlijke levenssfeer, de lichamelijke integriteit en de bewegingsvrijheid beschermen. Daarom moest beter worden uitgelegd waarom dat nodig was, vond de raad.

Duidelijkheid

Dat is inmiddels gebeurd, zegt een woordvoerder van de minister. In de wetstekst is duidelijker opgeschreven dat de alcoholmeter alleen wordt toegepast in ernstige gevallen. "Het moet echt ter voorkoming zijn van toekomstige feiten en ter bescherming van de slachtoffers", zegt de woordvoerder. De meter wordt ook "draagvriendelijker" en kleiner dan eerder voorgesteld.

Op verzoek van de raad heeft de minister ook duidelijker omschreven hoe moet worden omgegaan met de zeer gevoelige gegevens die de meter verzamelt. Deze gegevens worden versleuteld opgeslagen en kunnen daardoor alleen worden uitgelezen door de reclassering.

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

19 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

20 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

20 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

21 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

21 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

23 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

1 dag geleden