
Yeşilgöz: we gaan strijd tegen zware criminaliteit winnen
DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is ervan overtuigd dat Nederland, in samenwerking met andere landen, de strijd tegen zware criminaliteit gaat winnen. Die strijd kan gewelddadiger worden, erkent ze, als de overheid er vol op in zet. "Het is een forse strijd", zei de minister aan tafel bij Op 1, "maar het is ondenkbaar dat je de strijd loslaat."
Voorkomen moet worden dat drugsbazen de dienst gaan uitmaken, zoals dat in een land als Mexico het geval is, zei de bewindsvrouw. "Ik zeg niet dat we die kant op gaan, maar ik zeg ook niet dat het ondenkbaar is, als je de strijd zou loslaten."
De strijd die gevoerd wordt is er bovendien niet een tegen criminelen, maar vooral ook vóór de democratische rechtstaat. "Die staat op het spel", zegt Yeşilgöz. Volgens haar beseffen veel te weinig mensen dat.
De minister is vrijdag in Amsterdam gastvrouw van de Europese conferentie aanpak georganiseerde misdaad. Daar komen ministers en vertegenwoordigers van Justitie en Binnenlandse zaken uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje bijeen om over de aanpak van zware georganiseerde misdaad te spreken. Ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Europol en Eurojust zijn daarbij aanwezig. Yeşilgöz hoopt dat de huidige tactische en operationele samenwerking wordt verbreed naar strategische samenwerking.
De bewindsvrouw wil criminele machtsstructuren aanpakken. Ze noemt daarbij Italië als voorbeeld, waar soms honderden verdachten in een rechtszaak terecht staan. "Wij zijn nu nog te veel gericht op individuen."
Ze werkt aan diverse nieuwe wetten, zoals het eerder kunnen afpakken van geld en goederen van verdachten, voordat ze zijn veroordeeld. Maar ook het stelsel van bewaken en beveiligen - de mensen die onder meer rechters, politici en journalisten beveiligen - moet worden geprofessionaliseerd, vindt Yeşilgöz.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
3 uur geleden