Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz waarschuwt voor links en populistisch rechts in EP

Yeşilgöz waarschuwt voor links en populistisch rechts in EP

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemt de verkiezingen voor het Europees Parlement "misschien wel de belangrijkste verkiezingen die er ooit zijn geweest". Ze waarschuwde voor zowel links als populistisch rechts, op het VVD-congres in Nieuwegein. Ze gaf een sneer naar de Europarlementariërs die "roeptoeteren" dat de VVD niet meer thuishoort in de Europese liberale fractie (Renew Europe), omdat de VVD in Nederland een kabinet gaat vormen met de PVV.

"Kijk naar de inhoud, kijk naar wat we hebben opgeleverd, kijk wat er gebeurt als echte liberalen aan tafel komen", gaf ze de Europarlementariërs mee die de VVD na de verkiezingen voor het Europees Parlement uit Renew Europe willen zetten. Renew is nu met 102 zetels de op twee na grootste fractie in het Europees Parlement, dat 705 zetels telt.

"Dan gaat het niet meer over een grenzen dicht en een Nexit. Dan gaat het over een plek voor echte vluchtelingen. Dan gaat het over steun in Oekraïne. Dan gaat het over het doorzetten van ons klimaatbeleid", zei Yeşilgöz.

Europese fractie

Premier Mark Rutte is ervan overtuigd dat de VVD niet uit de liberale Europese fractie wordt gezet. "Dat is volgens mij ketelmuziek omdat bijvoorbeeld in Frankrijk Renew wordt aangevallen door links. Daar wordt gezegd dat de VVD nu ook gaat samenwerken met de Le Pen van Nederland. Dat slaat helemaal nergens op."

In het Europees Parlement maakt de partij van Marine le Pen deel uit van de rechts-radicale ID-fractie, net zoals de PVV van Geert Wilders. "Het is ook niet zo dat Wilders in zijn eentje regeert. We zijn een coalitieland", zei Rutte.

Kritiek

Hij vindt dat zijn partij stevige kritiek mag geven op de dreigementen dat de VVD wellicht uit de Europese liberale fractie wordt gezet. "We zijn oprichter van Renew. We zitten in het hart van die partij." Als anderen om "campagnetechnische redenen dit doen, dan mogen wij ook stevig reageren."

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn van 6 tot en met 9 juni. Nederland gaat op 6 juni naar de stembus.

Het Europees Parlement groeit dan naar 720 zetels. Daarvan zijn er 31 voor Nederlandse volksvertegenwoordigers.

Meer uit Binnenland

A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

1 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

2 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

6 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

6 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

6 uur geleden
Meeste in de modder vastgeraakte auto's in Harlingen weer los

HARLINGEN (ANP) - Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

8 uur geleden
Vitens: kookadvies voor drinkwater in Goor en omgeving

GOOR (ANP) - Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt zondagavond op X dat er een kookadvies voor drinkwater geldt in delen van het Overijsselse Goor en omgeving. Bij controles is een verontreiniging in het drinkwater aangetroffen, meldt het bedrijf. "Inwoners wordt opgeroepen kraanwater drie minuten te koken voor consumptie."

8 uur geleden