Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

In een paginagrote advertentie in de Volkskrant, het AD, De Telegraaf, NRC en Trouw richt Yeşilgöz zich in een open brief tot de VVD-kiezer. Ze zegt een kabinet met PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken. Dat wil ze doen "vanuit de Tweede Kamer" en niet als coalitiepartner. "De kiezer heeft immers een duidelijk signaal gegeven dat het in het bestuur anders moet dan de afgelopen 13 jaar." De politica vindt het bovendien een voordeel dat haar partij in deze rol meer ruimte heeft om met eigen voorstellen te komen.

Yeşilgöz brak in de verkiezingscampagne met de lijn van voormalig partijleider en demissionair premier Mark Rutte om samenwerking met de PVV op voorhand uit te sluiten. Daardoor werd het in de ogen van veel kiezers een reële optie dat de partij van Geert Wilders onderdeel kon worden van de regering. Verschillende politiek analisten noemen dit als een van de verklaringen waarom de PVV de grootste is geworden bij de verkiezingen. De vrijdag na de verkiezingen bleek dat Yeşilgöz alleen als gedoogpartner samen wilde werken met de PVV. Dat kwam haar op kritiek te staan van VVD-leden, die onder meer spraken van politieke spelletjes.

Ook bij een ledenbijeenkomst in Utrecht waren veel VVD'ers deze week kritisch op het plan van Yeşilgöz om alleen te gedogen. Een oproep van een van de leden om volwaardig mee te regeren werd met luid applaus ontvangen. Sommigen waren tegen een samenwerking met de PVV en anderen stonden achter de keuze om te gedogen.

In de advertentie richt Yeşilgöz zich ook tot de stemmers die zich zorgen maken over een mogelijke samenwerking met de PVV. Ze verzekert dat er niet "gemorreld wordt aan de rechtsstaat", de overheidsfinanciën gezond blijven en dat Nederland "internationaal sterk, veilig en stabiel" zal blijven.

Meer uit Politiek

Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

45 minuten geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

1 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

1 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

3 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

5 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

6 uur geleden
Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

7 uur geleden