Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: veiligheid politici is 'groot aandachtspunt'

Yeşilgöz: veiligheid politici is 'groot aandachtspunt'

DEN HAAG (ANP) - De veiligheid van politici is een "groot aandachtspunt" voor de nieuwe minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Dat zegt ze op haar eerste dag als minister. Bedreigingen en intimidaties aan het adres van bewindspersonen en Kamerleden noemt ze "heel heftig". "Iedereen moet vrijuit kunnen zeggen wat hij wil zeggen en zijn werk kunnen doen."

Vorige week werd D66-leider Sigrid Kaag thuis geïntimideerd, toen een man voor haar deur stond met een grote fakkel terwijl hij leuzen naar haar schreeuwde. Kaag deed dit weekeinde ook aangifte, nadat Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid haar adres op sociale media had gedeeld.

Er zijn volgens Yeşilgöz (VVD) verschillende manieren waarop dit moet worden aangepakt. Haar voorganger, Ferd Grapperhaus, kwam met een wetsvoorstel waarmee het delen van privégegevens met als doel intimideren - het zogenoemde doxing - strafbaar wordt gemaakt. Verder is er "echt een flinke taak om duidelijk te maken: dit is niet normaal".

Ernstige bedreigingen

De nieuwe bewindspersonen van Rutte IV, die maandag werden beëdigd, hebben goed nagedacht over de bedreigingen die kabinetsposten veelal met zich meebrengen. Vooral bewindspersonen en Kamerleden die zich met de coronabestrijding bezighouden, krijgen te maken met ernstige bedreigingen.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers zegt dat "de manier waarop politici op allerlei momenten bejegend worden" hem zorgen baart. Hij heeft daarom nog getwijfeld of hij deze rol wel op zich wil nemen. Er is volgens de nieuwe coronaminister "echt wel een moment geweest om thuis aan de keukentafel met de echtgenote en de kinderen eens even rustig door te praten van: wat zou dit allemaal betekenen en willen we dat wel".

Meer uit Binnenland

Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

8 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

9 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

13 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

14 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

14 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

14 uur geleden