Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: slachtoffers 'needle spiking', doe aangifte

Yeşilgöz: slachtoffers 'needle spiking', doe aangifte

DEN HAAG (ANP) - Vermeende slachtoffers van het zogeheten needle spiking moeten daarvan aangifte doen. Die oproep heeft minister Dilan Yeşilgöz van Justitie in de Tweede Kamer gedaan. Met de VVD maakt zij zich grote zorgen over dit nieuwe fenomeen, waarbij mensen tijdens het uitgaan zouden worden geïnjecteerd met een naald en op die manier zouden worden gedrogeerd.

Slachtoffers moeten aangifte van mishandeling doen, stelt de minister. Dan kunnen volgens haar zware straffen worden opgelegd. Er is "alle reden tot alertheid", zei Yeşilgöz in antwoord op mondelinge Kamervragen van VVD-Kamerlid Ingrid Michon. In Groot-Brittannië zijn er volgens het Kamerlid inmiddels al 1300 meldingen van 'needle spiking' gedaan. Na meldingen vanuit Frankrijk en België "lijkt het fenomeen naar Nederland te zijn geïmporteerd", zei Michon.

Na meldingen uit onder meer Amsterdam en Alkmaar, waren er dit weekeinde in Kaatsheuvel zes mensen die zeiden te zijn geprikt, waarbij een vrouw onwel is geworden. Het Kamerlid wil weten wat de minister gaat doen om "deze zorgwekkende trend te keren". De politie onderzoekt de meldingen nog.

Niet heel veel

"Elk incident is er een te veel. Gelukkig zijn het er nog niet heel veel", zei de bewindsvrouw. Ze is met de politie in gesprek om zo veel mogelijk informatie over dit nieuwe fenomeen in kaart te brengen. Het probleem is wel dat deze vorm van mishandeling lastig te bewijzen is, tekende de minister aan. De drugs die zouden worden ingespoten, verdwijnen snel uit het lichaam.

De politie neemt 'needle spiking' "uiterst serieus", benadrukte ze. "We moeten onderzoeken waar het precies over gaat. Ik hoop dat we het voor de zomer scherper in beeld hebben." Uiterlijk voor de zomer wil ze de Kamer informeren over alles wat er tot dan toe bekend is over dit fenomeen.

Meer uit Politiek

SP wil debat in Tweede Kamer met premier Rutte over VDL Nedcar

HOLTUM (ANP) - De SP wil een debat met premier Mark Rutte over VDL Nedcar. Op die manier wil de partij Nedcar-eigenaar VDL onder druk zetten om tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in de Limburgse autofabriek. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent maandag tijdens een actiebijeenkomst van de vakbonden in Holtum, op steenworp afstand van Nedcar. Vele honderden stakers luisterden er op de Markt in het Limburgse dorp naar toespraken van onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

36 minuten geleden
Staatssecretaris Heijnen: storing slecht voor vertrouwen in trein

DEN HAAG (ANP) - "Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur. Ze reageert op de grote treinstoring rond Amsterdam. Ze verwacht een "een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren".

3 uur geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden