Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: politie maakte fouten bij demonstratie tegen Zwarte Piet

Yeşilgöz: politie maakte fouten bij demonstratie tegen Zwarte Piet

DEN HAAG (ANP) - Door fouten van de politie bij een protest tegen Zwarte Piet in Staphorst zijn demonstranten vorig jaar onvoldoende beschermd tegen relschoppers, geeft demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz toe. In een brief aan de Tweede Kamer reageert ze op een kritisch rapport hierover van de Inspectie Justitie en Veiligheid dat donderdag is gepubliceerd. Die stelt dat de politie had moeten ingrijpen toen demonstranten en waarnemers van Amnesty International werden belaagd door relschoppers. De minister kan zich evenwel niet helemaal vinden in alle aanbevelingen.

"De politie had meer moeten doen om te voorkomen dat de relschoppers hun doel bereikten", schrijft de bewindsvrouw. Ze gaat deels mee in de opmerking van de inspectie dat de politie meer had moeten doen om zulke risico's vooraf in kaart te brengen en betrokken medewerkers daarover te informeren. De minister merkt wel op dat het onrealistisch is om van de politie te verwachten dat zij zich voorbereidt op alle mogelijke situaties die zich voor kunnen doen tijdens een demonstratie.

Yeşilgöz reageert voorzichtig kritisch op de opmerking van de inspectie dat de politie beter moet communiceren met demonstranten, over de taak van de politie en de verwachtingen over en weer. "Dit is een wisselwerking tussen beide partijen. Ook in dit geval is dit gebeurd", schrijft ze. "Vaste aanspreekpunten zouden hierbij helpend zijn." Daar voegt de bewindsvrouw aan toe dat de politie niet altijd alle informatie vooraf kan delen met demonstranten.

Tegendemonstranten

Op 19 november vorig jaar kwamen leden van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Staphorst om te demonstreren tegen de zwarte pieten die meededen aan de intocht van Sinterklaas. Bij een afslag werden de activisten opgewacht door tegendemonstranten, die geweld gebruikten en voor ernstige ongeregeldheden zorgden. Vier van de tegendemonstranten worden vervolgd door het Openbaar Ministerie.

Enkele dagen na de demonstratie had Yeşilgöz een felle discussie met Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1), die de bewindsvrouw in een debat verweet dat ze te lichtzinnig omging met de kritiek op de politie. De minister vond op haar beurt dat Simons hardwerkende politiemensen ten onrechte wegzette als een "stel racisten". Ze weigerde een breed onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de politie. Enkele dagen later besloot de inspectie zelf tot het onderzoek. Ook D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, DENK en ChristenUnie waren kritisch.

Meer uit Politiek

Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

29 minuten geleden
Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme. Het is belangrijker normen te stellen over wat antisemitisch is, waaronder het aanspreken van Joodse Nederlanders op het handelen van Israël en het bestaansrecht van die staat ter discussie stellen. Het neerzetten van die normen maakt het volgens Rutte makkelijker voor het Openbaar Ministerie om te handhaven.

1 uur geleden
Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

4 uur geleden
Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

1 dag geleden
Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

1 dag geleden
Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

1 dag geleden
Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

2 dagen geleden