Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: OVV-rapport gebruiken bij hervormen beveiligingsstelsel

Yeşilgöz: OVV-rapport gebruiken bij hervormen beveiligingsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz gaat de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de beveiliging van mensen die ernstig bedreigd worden, gebruiken voor de "verdere hervorming" van het stelsel. Dat zegt zij in een eerste reactie op het rapport. De minister zegt uiterlijk eind april dieper op de bevindingen in te gaan.

De Onderzoeksraad heeft op verzoek van het ministerie onderzoek gedaan naar de moorden op misdaadjournalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. In een aantal gevallen "werd aan het belang van bewaken en beveiligen minder gewicht toegekend dan aan het opsporingsbelang", concludeert de OVV.

"Afgelopen jaren heeft het kabinet al stevige verbeteringen ingezet en investeringen gedaan om het stelsel van bewaken en beveiligen te verstevigen en toekomstbestendig te maken", schrijft minister Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. "De toegenomen dreiging, specifiek uit de georganiseerde criminaliteit, maakt dat het aantal personen en objecten dat langdurig - soms zelfs vele jaren - intensief bewaakt en beveiligd wordt fors toegenomen is." Ook om die reden wordt het stelsel momenteel veranderd.

Genoegdoening

De minister noemt het in een tweet "belangrijk dat er genoegdoening komt voor de nabestaanden door de daders strafrechtelijk te vervolgen en via dit onderzoek duidelijkheid te scheppen over de periode in aanloop naar de drie moorden. En de lessen die we daaruit moeten trekken".

Ook vanuit de Tweede Kamer klinken oproepen om het rapport van de Onderzoeksraad serieus te nemen. D66’er Joost Sneller spreekt van "ontluisterende conclusies over tekortschietende informatiedeling, besluitvorming én uitvoering".

Fundamentele weeffouten

Volgens Sneller hebben de drie moorden "fundamentele weeffouten" blootgelegd in de manier waarop mensen bewaakt en beveiligd worden. "Dit rapport moet worden aangegrepen voor serieuze herbezinning op de vormgeving en organisatie van de kroongetuigenregeling en de daarbij behorende bescherming en beveiliging."

"Keer op keer zien we dezelfde fouten: er wordt onvoldoende samengewerkt, informatie komt niet op de juiste plek, het proces staat boven de mens. Dat is zeker niet de schuld van de mensen in de frontlinie", zegt SP'er Michiel van Nispen. "Het ministerie is tekortgeschoten in de zorgplicht om mensen te beschermen."

Een georganiseerde overheid

CDA’er Anne Kuik wil het rapport eerst goed bestuderen en er dan over in gesprek. "Want tegenover een georganiseerde misdaad moet een georganiseerde overheid staan."

Meer uit Politiek

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

1 dag geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

1 dag geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

1 dag geleden
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

1 dag geleden
Paul wil minder thuisonderwijs, maar geen drastische maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul maakt zich zorgen om de groeiende groep kinderen die niet naar school gaat. Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft hier een alarmerende brief over geschreven aan de bewindsvrouw. Een groot deel van deze kinderen krijgt volgens Kalverboer geen thuisonderwijs, zoals de bedoeling is. Paul probeert meer controle te krijgen over deze 'thuiszitters', maar vindt het "heel ingewikkeld" om drastische maatregelen door te voeren gezien de demissionaire staat van het kabinet.

1 dag geleden
Voorjaarsnota komt maandag versneld naar buiten door formatie

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet brengt komende maandag de voorjaarsnota al naar buiten, zo heeft financiënminister Steven van Weyenberg na afloop van de wekelijkse ministerraad gemeld. Aanleiding daarvoor is een verzoek van de twee informateurs om de nota alvast te ontvangen in het kader van de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB over een nieuw kabinet. Van Weyenberg vond dat geen onredelijk verzoek en heeft besloten de nota ook meteen naar de Tweede Kamer te sturen.

1 dag geleden
50PLUS kan niet bij administratie, rechtszaak dreigt om wanbetaling

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij 50PLUS kan momenteel niet bij zijn financiële administratie. Het vorige maand weggestemde hoofd van de financiële commissie, Johan Hessing, heeft het papierwerk mee naar huis genomen en dit ontbreekt nog altijd op het partijkantoor in Den Haag. Ondertussen heeft een reclamebureau een incassobureau ingeschakeld om een achterstallige betaling voor een campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen najaar betaald te krijgen.

1 dag geleden