
Yeşilgöz over intimidatie jonge vrouwen: de straten zijn van ons
DEN HAAG (ANP) - Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) noemt het absoluut onacceptabel dat vrouwen en meisjes zich onveilig voelen op straat. Met die conclusie is donderdag hulporganisatie Plan International gekomen, die er onderzoek naar liet doen. "De straten zijn van ons", zegt de bewindsvrouw in een tweet.
Plan International meldt dat ruim acht op de tien jonge vrouwen (15 tot 25 jaar) weleens te maken heeft gehad met ongewenst seksueel gedrag in het openbaar, zoals nagestaard of nagefloten worden, achtervolgd of gefilmd worden, of vervelende opmerkingen krijgen. Een ruime meerderheid voelt zich daardoor beperkt in de bewegingsvrijheid. Ze mijden daarom bijvoorbeeld openbaar vervoer, sportclubs of hobby's.
Yeşilgöz wijst op een wettelijk verbod dat ze in de maak heeft en "gaat helpen". Dat wetsvoorstel tegen seksuele misdrijven zit al jaren in de pijplijn. Haar voorganger, Ferd Grapperhaus, kondigde het plan al in 2019 aan en na allerlei aanpassingen is het wetsvoorstel in november ingediend bij de Tweede Kamer. Daarop volgden weer vragen uit de Kamer. Een gewijzigde versie zal op korte termijn naar de Kamer gaan, meldt haar woordvoerster. De nieuwe wet gaat over de strafbaarheid van alle vormen van onvrijwillige seks. Ook intimidatie in het openbaar valt daaronder.
Conclusies
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trok vorig jaar soortgelijke conclusies als in het nieuwe rapport. Het statistiekbureau meldde destijds op basis van enquête-onderzoek - dat is uitgevoerd onder een grotere groep meisjes dan het onderzoek van Plan - dat twee op de drie jonge vrouwen straatintimidatie ervaarde.
6 procent heeft te maken gehad met fysiek seksueel geweld (zoals verkrachting) en drie op de tien geven aan te zijn aangerand (ongewenst te zijn aangeraakt). Ook melden jonge vrouwen in het onderzoek dat ze te maken kregen met iemand die opzettelijk voor hun ogen porno ging bekijken, en werden geslachtsdelen getoond.
Beperkt voelen in bewegingsvrijheid
Dat alles leidt ertoe dat meisjes en jonge vrouwen zich vaak beperkt voelen in hun bewegingsvrijheid. Ongeveer de helft beschermt zichzelf door niet alleen te reizen en sommige locaties te mijden. Een kleiner deel zegt niet buiten te sporten of het openbaar vervoer te vermijden. Ze doen verder bijvoorbeeld alsof ze hun telefoon gebruiken, klemmen hun sleutels in hun hand, of kleden zich anders dan ze zouden willen.
In het onderzoek geven zeven op de tien respondenten aan dat er meer en betere voorlichting op scholen moet komen om ongewenst seksueel gedrag te bestrijden. Ruim de helft wil een betere handhaving door politie en/of op scholen.
Plan International
Plan International is een hulporganisatie die zich over de wereld inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1087 jonge vrouwen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 dagen geleden