Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: ook zorgen om 'niet onomstreden' PVV-kandidaat Faber

Yeşilgöz: ook zorgen om 'niet onomstreden' PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft ook twijfels over de nieuwe kandidaat-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) die de PVV naar voren heeft geschoven. Faber is "niet onomstreden", aldus Yeşilgöz. Die zorgen heeft ze tegenover PVV-leider Geert Wilders en de formateur geuit, zegt ze vrijdag voor de ministerraad.

De VVD-voorvrouw spreekt over de felle houding van Faber, die vaak flink uithaalt in debatten. Het "gaat ook over eerder gedane uitspraken en de toon", waarvan Yeşilgöz zich afvraagt of het "matcht met het ambt". "Dan is het logisch dat je dat neerlegt bij degene die erover gaat." Ze wil niet aangeven om welke uitspraken het precies gaat.

Faber kwam de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak. In 2019 twitterde ze dat de dader van een steekpartij in Groningen 'volgens betrouwbare bron' een Noord-Afrikaans uiterlijk en een aversie tegen bier had. Dat kwam totaal niet overeen met getuigenverklaringen. Faber, toen Eerste Kamerlid, hield vol dat haar tweet klopte.

Markuszower

In 2015 kwam naar buiten dat ze met PVV-fractiegeld het bedrijfje van haar zoon had betaald voor het beheer van de website van de PVV Gelderland. Later bleek Fabers zoon ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer te hebben gemaakt. De kwestie had uiteindelijk geen politieke gevolgen voor haar.

Faber is de nieuwe kandidaat voor de nieuwe post van Asiel en Migratie nadat de kandidatuur van Gidi Markuszower was ingetrokken. Dit gebeurde vanwege het onderzoek van de veiligheidsdienst naar hem.

Wapenbezit

Donderdag kreeg Yeşilgöz kort van Wilders te horen dat Markuszower vanwege de inhoud van het AIVD-onderzoek naar hem geen kandidaat-minister meer was. Wat daarin precies naar boven is gekomen, is niet bekend. Wel is bekend dat de AIVD hem jaren geleden als "integriteitsrisico" bestempelde. Hij zou banden hebben met buitenlandse inlichtingendiensten, vermoedelijk de Israëlische Mossad, meldden media toen. Wilders haalde Markuszower vervolgens van de kieslijst.

Later werd de trouwe PVV'er desondanks Eerste Kamerlid en vervolgens Tweede Kamerlid. Kamerlid Markuszower is ook ooit opgepakt voor verboden wapenbezit.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

20 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

21 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden