Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: 'nieuwe werkelijkheid' maar samenwerking met PVV ongewis

Yeşilgöz: 'nieuwe werkelijkheid' maar samenwerking met PVV ongewis

DEN HAAG (ANP) - Volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz ligt het initiatief om een kabinet te vormen nu bij de "grote winnaars" van de verkiezingen, de PVV en NSC. Waar zij eerder zei niet in een kabinet met 'premier Wilders' te willen stappen, spreekt ze van een "nieuwe werkelijkheid". Voor de verkiezingen dacht de liberale voorvrouw nog niet dat de PVV van Geert Wilders de grootste zou worden.

Dat is nu toch, met afstand, het geval. Op de vraag of ze nu wel met hem wil regeren, geeft ze nog geen duidelijkheid. Ze wil de uitslag laten bezinken. "Wat is er nou precies gebeurd? Wat heeft de kiezer gezegd? Wij zijn nu vooral bezig met onze eigen weging." Yeşilgöz blijft erbij dat ze verwacht dat Wilders nu de leiding neemt. "Hij heeft gewonnen, hij is nu in de lead."

De PVV staat nu op 37 zetels. GroenLinks-PvdA heeft 25 zetels gehaald, de VVD 24 en NSC van Pieter Omtzigt haalt er 20. Een coalitie van de PVV, VVD en NSC zou dus een meerderheid hebben met 81 zetels. Yeşilgöz wil daar nu nog niet op vooruitlopen.

Tevredenheid over campagne

Ondanks het verlies van 10 zetels, spreekt Yeşilgöz van "een echt goede campagne" die haar partij heeft gedraaid. Zij wil niet zeggen dat juist de strategie van haar partij de PVV zo groot heeft gemaakt, door de deur naar Wilders' partij zo open te zetten. "Ik hamer hier al maanden op, mensen voelen zich niet gehoord."

Na de eerste toenadering tot Wilders, probeerde Yeşilgöz later in de campagne weer meer afstand tot hem te nemen. Ze geloofde niet dat Wilders daadwerkelijk "milder" zou zijn en niet meer radicaal-rechts als het gaat om de islam. Ook sprak ze zich uit tegen een mogelijk leiderschap van Wilders. Zij denkt niet dat hij een verbindende premier zou kunnen zijn, zei ze het NOS-verkiezingsdebat.

Meer uit Politiek

UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

2 uur geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

3 uur geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

4 uur geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

5 uur geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

6 uur geleden
Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel echt klaar moet zijn", zei hij. Maar het is onzeker of dat lukt. "Het is niet alleen afhankelijk van mij, we doen het met zijn vieren", aldus Wilders vlak voor een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

6 uur geleden
Kieskompas: eigenlijk moet ChristenUnie grootste partij zijn

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kiezers zijn heel gematigd, veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. "Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn. De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid. Ze zijn gematigd en voorzichtig, ook over Europa. Die elementen vindt iedereen best prettig. De meeste mensen zitten ergens in het midden", aldus Blanken.

6 uur geleden