Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: Nederland onvoldoende bewust van schade zware misdaad

Yeşilgöz: Nederland onvoldoende bewust van schade zware misdaad

ROME (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vraagt zich af of Nederlanders zich wel goed genoeg realiseren hoeveel schade de georganiseerde misdaad de samenleving berokkent. Tijdens een bezoek aan Italië viel haar op dat daar "het hele land zich tegen de georganiseerde misdaad" had gekeerd na de moord op twee vooraanstaande maffiabestrijders. Zo'n omslag ziet ze in Nederland nog niet.

Yeşilgöz verwees naar de moorden op onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in 1992. Zij speelden een belangrijke rol bij het bestrijden van de Siciliaanse maffia. Die moorden waren volgens de minister een "omslagpunt" dat Nederland nog niet heeft bereikt.

De moorden op advocaat Derk Wiersum, broer van een belangrijke kroongetuige Reduan B. en journalist Peter R. de Vries hebben volgens Yeşilgöz tot verontwaardiging geleid, maar die was "denk ik kortdurend". "En vanuit de samenleving overgaan tot actie, heeft niet echt plaatsgevonden."

Nieuw beleid

"Je kunt je afvragen of wij allemaal in Nederland, als Nederlandse burgers, wel heel goed beseffen dat de georganiseerde misdaad zich in onze straten afspeelt", aldus de minister. Volgens haar hebben de criminelen zich in het land "genesteld", ook door hun geld wit te wassen en uit te geven in de bovenwereld. "Ik vraag me af of dat heel erg geland is bij iedereen. Hoe fundamenteel dat is."

De minister zei dat de moorden wel een omslagpunt in de politiek waren, en nu ook moeten gaan leiden tot nieuw beleid. Haar gesprekken met de autoriteiten en andere betrokkenen in Italië waren daarbij volgens haar "erg leerzaam". Ze noemde het "indrukkend" hoe effectief de Italiaanse aanpak is, ook door veel breder te kijken naar wat een misdaadorganisatie eigenlijk is. Nederland doet dat volgens haar in de strijd tegen terrorisme wel effectief, maar zo'n aanpak "hebben we eigenlijk niet voor georganiseerde misdaad".

Italiaanse stelsel

Yesilgöz was samen met minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, twee dagen in Italië. Het bezoek is belangrijk voor dit kabinet, dat al in het coalitieakkoord opnam van landen als Italië te willen leren hoe zij de ondermijnende criminaliteit aanpakken. Later deze maand bezoekt zij nog Colombia, en dit najaar wil Nederland een internationale conferentie over dit onderwerp organiseren.

De minister heeft ook gesproken over het Italiaanse stelsel van bewaken en beveiligen. Nederland is dat stelsel aan het "moderniseren", zoals Yesilgöz dat noemt. Het stelsel is overbelast, mede als gevolg van de grote macht van de georganiseerde misdaad in Nederland. Italië heeft volgens haar een aantal goede oplossingen gevonden, bijvoorbeeld door vaker te werken met pakketten beveiligingsmaatregelen die sneller op- of afgeschaald kunnen worden.

Meer uit Politiek

EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

29 minuten geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 uur geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

4 uur geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

5 uur geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

7 uur geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

8 uur geleden
Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

9 uur geleden