Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

Begin december deden acht moslimorganisaties waarbij honderden moskeeën en islamitische organisaties zijn aangesloten aangifte tegen Wiersma. Zij stelden dat de minister met beleid was gekomen dat inging tegen de grondwet. Volgens PG Bleichrodt is dat echter niet gebleken. "De uitlatingen van de minister vallen volgens de PG onder de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting en zijn niet strafbaar."

Nu de PG geen reden ziet om vervolging in te stellen, vindt minister Yeşilgöz dat ook niet nodig. De Tweede Kamer kan echter een ander besluit nemen, en Bleichrodt daar alsnog opdracht voor geven. Dat is zo geregeld in de grondwet. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad mag niet op eigen houtje vervolging instellen.

Meer uit Politiek

Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

2 uur geleden
Kabinet wil van provincies snel 1200 opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - De provincies moeten heel snel elk honderd opvangplekken realiseren. Die "dringende oproep" heeft de minister-president, samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), deze week aan de provincies gedaan.

4 uur geleden
Transportbranche aan nieuwe ministers: houd Nederland bereikbaar

ZOETERMEER (ANP) - Transportbedrijven vinden dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meer moeten investeren om Nederland bereikbaar te houden. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) nadat de namen van de nieuwe bewindspersonen officieel naar buiten zijn gebracht.

6 uur geleden
Italiaanse na verkiezing Europarlement vrijgelaten door Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Italiaanse Ilaria Salis, die afgelopen weekend werd verkozen voor het Europees Parlement, is vrijgelaten uit haar Hongaarse huisarrest. Ze stond in Hongarije terecht voor het aanvallen van neonazi's, maar kon door haar verkiezing aanspraak maken op de immuniteit van Europarlementariërs.

7 uur geleden
Von der Leyen niet welkom bij overleg EU-leiders over haar baan

BRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is niet welkom bij het overleg van de EU-leiders maandag over haar mogelijke herbenoeming en de verdeling van de andere Europese topfuncties. Von der Leyen geldt als grote favoriet om het dagelijks bestuur van de EU opnieuw te gaan leiden. Ze schuift normaliter wel aan bij EU-toppen, maar het dineroverleg is "alleen voor leiders" van EU-landen, zegt de commissie.

7 uur geleden
Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

10 uur geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

10 uur geleden