Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yesilgöz gaat met OM praten over misbruik demonstratierecht

Yesilgöz gaat met OM praten over misbruik demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Actievoerders die spullen vernielen, over hekken klimmen en hun identificatie actief tegenwerken, overtreden het recht op demonstratie, vindt demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz. Ze gaf in de Tweede Kamer aan dat ze met het Openbaar Ministerie (OM) gaat bespreken hoe dit soort illegale acties beter aan te pakken zijn.

Ze reageerde daarmee op zorgen vanuit de Tweede Kamer over een actie van Extinction Rebellion (XR) eind 2022 waarbij talrijke actievoerders over hekken klommen en op het verboden terrein van Schiphol rondliepen. Er zijn daarna fouten gemaakt bij het identificeren en opsporen van de deelnemende klimaatactivisten. Van tientallen mensen kunnen het OM en de marechaussee niet vaststellen wie ze zijn. Zeker 175 mensen kregen een waarschuwingsbrief van het OM maar ook die gegevens klopten niet helemaal.

Uiteindelijk besloot het OM onlangs om de vier verdachten die zich hadden vastgeketend aan privévliegtuigen, niet meer te vervolgen. Dat komt onder meer door de problemen met de identificatie, de lange verstreken termijn en de te verwachten straf, meldde het OM onlangs.

Methoden voor identificatie

Dat valt slecht bij vooral VVD, PVV en BBB. De VVD wil dat mensen die traineren en tegenwerken, niet vrij uitgaan. Er moeten slimmere methoden komen om mensen te identificeren, vindt Ingrid Michon-Derkzen. Lilian Helder van BBB pleit ervoor om een organisatie als XR, die weet hoe ze de wet kan omzeilen, als een criminele organisatie te beschouwen. In Spanje gebeurt dat al zodat activisten die de wet overtreden harder kunnen worden aangepakt. De Partij voor de Dieren waarschuwt juist voor het criminaliseren van milieuactivisten.

De minister zal de suggesties van Kamerleden meenemen in het overleg met het OM. Tegelijk wees ze erop dat het altijd aan het OM is om een afweging te maken over het al dan niet vervolgen van verdachten. Ze zal de Kamer een brief sturen over de uitkomsten van het overleg. Op verzoek van VVD en BBB komt er sowieso een debat over de kwestie.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

6 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

7 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

21 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden