Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz gaat belang naleving benadrukken na kritiek op uitspraak

Yeşilgöz gaat belang naleving benadrukken na kritiek op uitspraak

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat donderdagavond tijdens het Veiligheidsberaad "het belang van de naleving, controle en handhaving" van de coronaregels benadrukken, nadat ze kritiek had gekregen op eerdere uitspraken. Woensdag zei ze dat naleving "meer is wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen". Ook was het naleven van de regels volgens de bewindsvrouw "aan de mensen zelf". Meerdere winkeliers dreigden de afgelopen dagen hun deuren te openen, ondanks de geldende lockdown.

Meerdere Kamerleden wilden opheldering van de minister over haar uitspraken. Onder meer D66-Kamerlid Hanneke van der Werf riep de minister op te handhaven. "Het gaat niet om een vrijblijvend advies, maar om de wet." Yeşilgöz antwoordde in een brief aan de Kamer wel degelijk het belang van naleving te hebben benadrukt en dat handhaving "uiteraard" mogelijk is. Verder deelde ze het voornemen om hierover te spreken met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en ook daar het belang nog eens te benadrukken.

Woensdag zei Yeşilgöz niet te willen ingaan op "als-dan-scenario's", bijvoorbeeld als het gaat om het al dan niet verlengen van de lockdown. Donderdag meldden bronnen dat het kabinet enkele coronaregels gaat versoepelen, ook voor de detailhandel. Zo is het aannemelijk dat klanten op afspraak naar een winkel kunnen. Ook kunnen mensen met contactberoepen, zoals kappers, hun werk weer doen. Het kabinet neemt vrijdag een besluit over de versoepelingen. Die worden vrijdagavond toegelicht op een persconferentie met premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Meer uit Binnenland

Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

8 minuten geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

26 minuten geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

41 minuten geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

42 minuten geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. Ook bij een portiek aan de Ookmeerweg in Amsterdam Nieuw-West vond een ontploffing plaats.

1 uur geleden
Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

1 uur geleden
Meer dan 100.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - De inzamelingsactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam heeft al meer dan 100.000 euro opgebracht. Zondagochtend om 10.56 uur stond de teller van de actie op 100.067 euro.

1 uur geleden