Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yesilgöz clasht met Simons om zwartepietenprotest Staphorst

Yesilgöz clasht met Simons om zwartepietenprotest Staphorst

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1) is in de Tweede Kamer hard gebotst met justitieminister Dilan Yeşilgöz. Simons bevroeg de minister tijdens het vragenuur over het geweld dat is gebruikt tegen mensen die in Staphorst wilden protesteren tegen Zwarte Piet. Ze vindt dat de minister daar te lichtzinnig mee omgaat.

Minister Yeşilgöz vindt dat het vooral aan de politie en de burgemeester is om te bepalen hoe omgegaan wordt met demonstraties. Ze wil zich er vanuit Den Haag niet mee bemoeien. Daar stoorde Simons zich aan, omdat deze betogers volgens haar al tien jaar met grote regelmaat te maken krijgen met geweld, "hetzij door de politie zelf, dan wel door omstanders gefaciliteerd door de politie die niets doet".

De discussie liep hoog op en zowel Simons als Yeşilgöz werd boos. Simons kon zich niet voorstellen dat de minister na zo'n lange tijd eerst wil weten wat er in Staphorst is gebeurd. Ze noemde de minister "hardleers" en riep op tot een breed onafhankelijk onderzoek naar de politie. "Er is heel vaak in deze kamer beweerd dat ik geïrriteerd zou zijn en dit is het moment, voorzitter, nu ben ik geïrriteerd", aldus de BIJ1-voorvrouw.

Simons loopt Kamer uit

Yeşilgöz op haar beurt pikte de beschuldigingen van Simons niet en noemde ze een "gotspe". "Ik laat niet 60.000 mensen die dag en nacht zich inzetten voor onze veiligheid wegzetten als een stel racisten. Hell no", verdedigde de minister haar politieagenten. Simons wilde nog op de minister reageren, maar Kamervoorzitter Vera Bergkamp zette haar microfoon uit, waarop Simons boos de Kamer verliet.

Aan het begin van het vragenuur gaf Yeşilgöz Simons op één punt nog gelijk. De BIJ1-leider vroeg waarom de minister de mensen die betogers hadden aangevallen "tegendemonstranten" had genoemd. "Dan ben je niet aan het demonstreren, dan ben je aan het relschoppen. Dus dat was niet goed", zegt de minister daarover na het vragenuur.

Opmerkingen Simons over politie

Yeşilgöz zegt dat ze een aantal opmerkingen over de politie tijdens het vragenuur liet lopen, maar dat Simons te ver ging. "Ik zeg niet dat daar nooit dingen fout gaan, maar om nou de politie weg te zetten als racistisch, dat doet zó tekort aan al die mensen. Dat raakt me."

Niet alleen Simons is bezorgd over het politieoptreden in Staphorst. Ook D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, DENK en ChristenUnie stelden vragen. Forum voor Democratie verwees naar kritiek van Amnesty International op het demonstratierecht in Nederland. JA21 vroeg de minister of ze vond dat Kick Out Zwarte Piet juist olie op het vuur had gegooid. Dat was volgens Yeşilgöz niet zo.

Meer uit Politiek

De Jonge bezorgd over achterblijven huisvesten statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.

24 minuten geleden
Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

56 minuten geleden
Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

1 uur geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

1 uur geleden
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

1 uur geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

4 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

4 uur geleden