
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel
AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."
De VVD-politica vertelde dat ze met "bloedend hart" luistert naar de verhalen over oplaaiend antisemitisme in ons land als gevolg van de oorlog. "Joden voelen zich opgejaagd, onveilig en onvrij. Ze krijgen online en op straat vreselijke bedreigingen naar hun hoofd geslingerd." Yeşilgöz zal "wangedrag en verbale of fysieke agressie tegen minderheden nooit accepteren of relativeren", zei ze. "Elke bedreiging, elke uiting van antisemitisme is er één te veel."
De demissionair minister sprak op de Dam in Amsterdam, waar honderden mensen bijeen waren voor de start van het joodse lichtjesfeest. "Het valt niet mee om in deze tijd hoop te houden. Er is zoveel gaande in de wereld dat groot verdriet brengt in heel veel huiskamers. De gevolgen van de aanslagen van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog tussen Israël en Hamas sijpelen door in onze buurten en straten."
Hoop
Yeşilgöz zei dat ze toch ook hoop heeft. "De hoop dat we naar elkaar kunnen luisteren en met elkaar kunnen blijven bouwen aan een vreedzame en vrije samenleving waarin iedereen zijn eigen plek heeft. Dat ideaal geef ik nooit op en mogen wij met elkaar nooit opgeven."
Ook rabbijn Simcho Stanton refereerde in zijn toespraak aan de situatie in Israël en Gaza. Veel mensen vroegen hem de afgelopen tijd wat ze kunnen doen. "We waren solidair, misschien woonden we bijeenkomsten bij, stuurden we financiële of materiële hulp naar onze broeders en zusters in Israël. En toch kunnen we ons nog steeds hulpeloos, alleen en onzeker voelen." Maar volgens de rabbijn kan elke goede daad effect hebben. Hij riep op de "duisternis van de nacht" te verlichten met "een miljoen kaarsen". "Laten we vrede en harmonie terugbrengen in de wereld."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
4 dagen geleden