Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

De VVD-politica vertelde dat ze met "bloedend hart" luistert naar de verhalen over oplaaiend antisemitisme in ons land als gevolg van de oorlog. "Joden voelen zich opgejaagd, onveilig en onvrij. Ze krijgen online en op straat vreselijke bedreigingen naar hun hoofd geslingerd." Yeşilgöz zal "wangedrag en verbale of fysieke agressie tegen minderheden nooit accepteren of relativeren", zei ze. "Elke bedreiging, elke uiting van antisemitisme is er één te veel."

De demissionair minister sprak op de Dam in Amsterdam, waar honderden mensen bijeen waren voor de start van het joodse lichtjesfeest. "Het valt niet mee om in deze tijd hoop te houden. Er is zoveel gaande in de wereld dat groot verdriet brengt in heel veel huiskamers. De gevolgen van de aanslagen van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog tussen Israël en Hamas sijpelen door in onze buurten en straten."

Hoop

Yeşilgöz zei dat ze toch ook hoop heeft. "De hoop dat we naar elkaar kunnen luisteren en met elkaar kunnen blijven bouwen aan een vreedzame en vrije samenleving waarin iedereen zijn eigen plek heeft. Dat ideaal geef ik nooit op en mogen wij met elkaar nooit opgeven."

Ook rabbijn Simcho Stanton refereerde in zijn toespraak aan de situatie in Israël en Gaza. Veel mensen vroegen hem de afgelopen tijd wat ze kunnen doen. "We waren solidair, misschien woonden we bijeenkomsten bij, stuurden we financiële of materiële hulp naar onze broeders en zusters in Israël. En toch kunnen we ons nog steeds hulpeloos, alleen en onzeker voelen." Maar volgens de rabbijn kan elke goede daad effect hebben. Hij riep op de "duisternis van de nacht" te verlichten met "een miljoen kaarsen". "Laten we vrede en harmonie terugbrengen in de wereld."

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden