Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

De VVD-politica vertelde dat ze met "bloedend hart" luistert naar de verhalen over oplaaiend antisemitisme in ons land als gevolg van de oorlog. "Joden voelen zich opgejaagd, onveilig en onvrij. Ze krijgen online en op straat vreselijke bedreigingen naar hun hoofd geslingerd." Yeşilgöz zal "wangedrag en verbale of fysieke agressie tegen minderheden nooit accepteren of relativeren", zei ze. "Elke bedreiging, elke uiting van antisemitisme is er één te veel."

De demissionair minister sprak op de Dam in Amsterdam, waar honderden mensen bijeen waren voor de start van het joodse lichtjesfeest. "Het valt niet mee om in deze tijd hoop te houden. Er is zoveel gaande in de wereld dat groot verdriet brengt in heel veel huiskamers. De gevolgen van de aanslagen van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog tussen Israël en Hamas sijpelen door in onze buurten en straten."

Hoop

Yeşilgöz zei dat ze toch ook hoop heeft. "De hoop dat we naar elkaar kunnen luisteren en met elkaar kunnen blijven bouwen aan een vreedzame en vrije samenleving waarin iedereen zijn eigen plek heeft. Dat ideaal geef ik nooit op en mogen wij met elkaar nooit opgeven."

Ook rabbijn Simcho Stanton refereerde in zijn toespraak aan de situatie in Israël en Gaza. Veel mensen vroegen hem de afgelopen tijd wat ze kunnen doen. "We waren solidair, misschien woonden we bijeenkomsten bij, stuurden we financiële of materiële hulp naar onze broeders en zusters in Israël. En toch kunnen we ons nog steeds hulpeloos, alleen en onzeker voelen." Maar volgens de rabbijn kan elke goede daad effect hebben. Hij riep op de "duisternis van de nacht" te verlichten met "een miljoen kaarsen". "Laten we vrede en harmonie terugbrengen in de wereld."

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

6 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

8 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

8 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

8 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

10 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

13 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

13 uur geleden