Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz: begin aan transitie bij Landelijke Eenheid politie

Yeşilgöz: begin aan transitie bij Landelijke Eenheid politie

DEN HAAG (ANP) - De politie kan beginnen met de grote verbouwing van de Landelijke Eenheid. Naar aanleiding van verschillende rapporten zijn plannen gemaakt voor de transitie en daar kan mee begonnen worden, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. Ze spreekt van "een meerjarige, complexe en omvangrijke opgave".

De Landelijke Eenheid houdt zich onder meer bezig met de zware georganiseerde misdaad en bewaken en beveiligen. Er moeten de komende tijd allerlei problemen worden opgelost. Zo wordt de manier waarop de beveiliging van bedreigde personen is geregeld onder handen genomen, ook naar aanleiding van de fouten die zijn gemaakt rond de bescherming van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. In dat stelsel speelt de politie een belangrijke rol. Ook waren er interne problemen, onder meer met een verziekte werksfeer.

Yeşilgöz heeft besloten om door te gaan met een aantal veranderingen die al eerder werden aangekondigd. Dat betekent dat eraan gewerkt wordt om vanaf 1 januari de huidige Landelijke Eenheid op te heffen en te vervangen door twee nieuwe afdelingen. De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties moet werken aan taken die te groot zijn voor één normale politie-eenheid, zoals bewaken en beveiligen en infrastructuur. De Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies gaat onder meer werken aan zware georganiseerde misdaad en terrorismebestrijding.

Grote operatie

Alle vijfhonderd leidinggevenden bij de Landelijke Eenheid worden tegen het licht gehouden, te beginnen bij de hoogste functionarissen. Als zij niet mee kunnen of willen met de veranderingen, wordt een oplossing gezocht, schrijft de minister. Ze benadrukt wel dat "de schouw geen instrument is om af te rekenen met leidinggevenden".

De huidige chef van de Landelijke Eenheid Oscar Dros zegt dat het een grote operatie is. "Dit gaat voor ons allemaal veel veranderen." Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer zegt te willen naar een organisatie "met een veilige werkcultuur voor iedereen, met goed leiderschap en volop ruimte voor expertise".

Meer uit Politiek

Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

18 uur geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

20 uur geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

20 uur geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

1 dag geleden
Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

2 dagen geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

2 dagen geleden
Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

2 dagen geleden