Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yellen verlengt deadline Amerikaans schuldplafond tot 15 december

Yellen verlengt deadline Amerikaans schuldplafond tot 15 december

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft de deadline voor het schuldplafond van de overheid verlengd tot 15 december. De verlenging moet het Congres meer tijd geven om de schuldlimiet van de overheid te verhogen. In oktober had het Huis van Afgevaardigden goedkeuring gegeven voor een verhoging van het schuldplafond tot 3 december.

De Amerikaanse regering zit dicht tegen de grens aan van het totale bedrag dat ze mag lenen. Als het plafond niet op tijd wordt opgeschroefd, kan het land niet meer aan alle financiële verplichtingen voldoen.

Yellen zei in een brief aan congresleiders dat de aanpassing van de deadline is "gebaseerd op onze meest recente informatie", waarbij ze verwees naar belastinginningen en inkomstengegevens van de schatkist. Volgens Yellen moet het ministerie van Financiën in staat zijn om op 15 december een bedrag van 118 miljard dollar, zo'n 104 miljard euro, over te maken naar het Highway Trust Fund, een maand nadat president Joe Biden zijn omvangrijke infrastructuurwet heeft ondertekend. De overdracht zou niet meetellen in de schuldlimiet, aangezien de fondsen zouden worden belegd in niet-verhandelbare schatkistpapieren.

Meer ademruimte

"Hoewel ik er een hoge mate van vertrouwen in heb dat de schatkist in staat zal zijn om de Amerikaanse regering tot 15 december te financieren en de Highway Trust Fund-investering te voltooien, zijn er scenario's waarin de schatkist met onvoldoende resterende middelen zou blijven om de operaties van de Amerikaanse regering na deze datum te financieren", zei Yellen. Ze herhaalde haar oproep aan het Congres om de schuldlimiet "zo snel mogelijk" te verhogen of op te schorten om het volledige vertrouwen en de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te behouden.

De verlenging van de deadline geeft de Democraten in het Congres wat meer ademruimte, aangezien ze ook nog een plan van 1,75 biljoen dollar voor de uitbreiding van het sociale vangnet in de VS, klimaatverandering en het onderwijs willen goedkeuren. Meerderheidsleider Chuck Schumer zei dat de Democraten in de Senaat ernaar streven om deze zogeheten Build Back Better-wetgeving vóór Kerstmis goed te keuren.

Meer uit Financieel

Wereldhave vindt nieuwe huurders voor voormalige Big Bazar-winkels

AMSTERDAM (ANP) - Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.

13 minuten geleden
Woningverkopen flink gestegen, vooral jongeren kopen meer huizen

APELDOORN (ANP) - In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

22 minuten geleden
Terughoudende werkgevers drukken resultaten Randstad

DIEMEN (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft de resultaten in het tweede kwartaal zien teruglopen, doordat werkgevers voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van extra personeel en uitzendkrachten. "De marktomstandigheden bleven in veel van onze werkgebieden uitdagend", zegt Randstad-topman Sander van 't Noordende.

40 minuten geleden
AkzoNobel ziet winst dit jaar aan onderkant verwachtingen

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel, met merken als Sikkens en Flexa, denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Het bedrijf kampt met hogere kosten. Volgens AkzoNobel worden maatregelen genomen om de kosten te verlagen.

49 minuten geleden
Bedrijfsinvesteringen krimpen weer na forse groei

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

1 uur geleden
Consumentenvertrouwen opnieuw fractie lager in juli

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juli opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni en mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand iets negatiever over de economie dan in juni en vrijwel even negatief over de koopbereidheid.

1 uur geleden
Cybersecurity-start-up Wiz wijst miljardenbod Google af

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Cybersecurity-start-up Wiz heeft een overnamebod van 23 miljard dollar van Google-moederbedrijf Alphabet afgewezen. In plaats van te worden ingelijfd door Alphabet blijft het bedrijf vasthouden aan de plannen voor een eigen beursgang, meldt persbureau Bloomberg.

1 uur geleden