Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yellen verlengt deadline Amerikaans schuldplafond tot 15 december

Yellen verlengt deadline Amerikaans schuldplafond tot 15 december

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft de deadline voor het schuldplafond van de overheid verlengd tot 15 december. De verlenging moet het Congres meer tijd geven om de schuldlimiet van de overheid te verhogen. In oktober had het Huis van Afgevaardigden goedkeuring gegeven voor een verhoging van het schuldplafond tot 3 december.

De Amerikaanse regering zit dicht tegen de grens aan van het totale bedrag dat ze mag lenen. Als het plafond niet op tijd wordt opgeschroefd, kan het land niet meer aan alle financiële verplichtingen voldoen.

Yellen zei in een brief aan congresleiders dat de aanpassing van de deadline is "gebaseerd op onze meest recente informatie", waarbij ze verwees naar belastinginningen en inkomstengegevens van de schatkist. Volgens Yellen moet het ministerie van Financiën in staat zijn om op 15 december een bedrag van 118 miljard dollar, zo'n 104 miljard euro, over te maken naar het Highway Trust Fund, een maand nadat president Joe Biden zijn omvangrijke infrastructuurwet heeft ondertekend. De overdracht zou niet meetellen in de schuldlimiet, aangezien de fondsen zouden worden belegd in niet-verhandelbare schatkistpapieren.

Meer ademruimte

"Hoewel ik er een hoge mate van vertrouwen in heb dat de schatkist in staat zal zijn om de Amerikaanse regering tot 15 december te financieren en de Highway Trust Fund-investering te voltooien, zijn er scenario's waarin de schatkist met onvoldoende resterende middelen zou blijven om de operaties van de Amerikaanse regering na deze datum te financieren", zei Yellen. Ze herhaalde haar oproep aan het Congres om de schuldlimiet "zo snel mogelijk" te verhogen of op te schorten om het volledige vertrouwen en de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te behouden.

De verlenging van de deadline geeft de Democraten in het Congres wat meer ademruimte, aangezien ze ook nog een plan van 1,75 biljoen dollar voor de uitbreiding van het sociale vangnet in de VS, klimaatverandering en het onderwijs willen goedkeuren. Meerderheidsleider Chuck Schumer zei dat de Democraten in de Senaat ernaar streven om deze zogeheten Build Back Better-wetgeving vóór Kerstmis goed te keuren.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

11 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

14 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

15 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

16 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

17 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

18 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

19 uur geleden