Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yellen: beperken olieproductie slecht voor wereldeconomie

Yellen: beperken olieproductie slecht voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - De beslissing van de OPEC+ om de olieproductie vanaf volgende maand te beperken is slecht voor de wereldeconomie, zegt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in een interview in de zakenkrant Financial Times. Ze noemt die keuze "onbehulpzaam en onverstandig".

De regering-Biden was al direct kritisch op de beslissing om minder olie op te gaan pompen. Daarmee willen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland de prijs van olie stutten. Die stond lang rond de 100 dollar per vat, maar zakte de afgelopen weken weg tot ruim onder de 90 dollar per vat. De Verenigde Staten beschuldigen de OPEC+ ervan de kant van Rusland te hebben gekozen in het conflict over Oekraïne. Een hoge olieprijs zorgt namelijk voor extra inkomsten waarmee Rusland de oorlog in Oekraïne kan blijven bekostigen.

Volgens Yellen heeft de stap ook grote gevolgen voor ontwikkelende landen. Die moeten nu meer betalen voor olie. "Het is nog onduidelijk wat de precieze gevolgen van het OPEC-besluit zullen zijn, maar het leek niet gepast gezien de omstandigheden waar we mee te maken hebben", verwijst Yellen naar de wereldwijde hoge inflatie die mede veroorzaakt is door de hoge energieprijzen.

Te weinig steun aan Oekraïne

De geplande maximumprijs voor Russische olie, waar de VS samen met andere G7-landen aan werken als strafmaatregel, kan ook zorgen voor lagere olieprijzen, meent Yellen. Rusland zou daardoor minder verdienen aan zijn olieproductie, maar toch nog een drijfveer hebben om te blijven produceren. Zo zou worden voorkomen dat de olieprijs omhoog schiet omdat Russische olie van de wereldmarkt verdwijnt. "De prijs laag houden is in het bijzonder nuttig voor ontwikkelende landen die veel last hebben van de hoge energieprijzen."

Yellen vindt ook dat veel landen te weinig steun geven aan Oekraïne. "Een aantal landen heeft aanzienlijke economische steun toegezegd, maar is er nog niet aan toe gekomen om dat ook te verstrekken", zegt een voorzichtig kritische Yellen. "Er zijn toezeggingen, maar het geld moet ook kunnen worden ingezet."

Meer uit Financieel

'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

6 minuten geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

1 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

2 uur geleden
Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

NEW DELHI (ANP/RTR) - Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen. Tesla eist een schadevergoeding en wil dat de rechter in New Delhi het bedrijf verplicht een andere naam te gebruiken.

3 uur geleden
Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen "voorbarig". "De oplossingen hadden er al kunnen liggen", schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan hun leden.

3 uur geleden
Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

5 uur geleden
Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

TALLINN (ANP/BLOOMBERG) - Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang. "De financiering biedt ons extra flexibiliteit, terwijl we eraan werken om ons bedrijf klaar te maken voor een beursintroductie", zei topman en oprichter Markus Villig.

5 uur geleden