Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR wil snelweg A10 bij Amsterdam weer blokkeren uit protest

XR wil snelweg A10 bij Amsterdam weer blokkeren uit protest

AMSTERDAM (ANP) - Actiegroep Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag voor de derde keer de snelweg A10 bij Amsterdam blokkeren. Bij de twee eerdere acties werden honderden activisten aangehouden. Volgens de gemeente Amsterdam en het Openbaar Ministerie (OM) brengen de acties van XR de verkeersveiligheid in gevaar. De actiegroep zelf noemt de acties "veilig en verantwoord".

XR richt zich met de acties tegen het investeringsbeleid van ING. De activisten eisen dat de bank per direct stopt met het financieren van bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen. ING heeft aangekondigd dat het in 2040 wil stoppen met het financieren van nieuwe olie- en gasprojecten. De bank noemde de manier waarop XR actievoert "onaanvaardbaar". De A10 is een symbolische locatie. Aan de snelweg zat vroeger het hoofdkantoor van ING. Het gebouw staat bekend als 'de schoen' of 'de poenschoen'.

De actie staat zaterdag gepland vanaf 12.00 uur. XR heeft aangekondigd dat onder anderen ruim tachtig musici de weg op gaan. Ze willen het slotkoor van de Matthäus-Passion ten gehore brengen, met het lijdensverhaal van Jezus als centraal thema. Het muziekstuk klinkt op deze Stille Zaterdag voor Pasen op diverse plaatsen in Nederland. Het koor zingt aan het slot: "Wir setzen uns mit Tränen nieder" (in tranen gaan wij zitten). De XR-aanhangers vinden dat toepasselijk voor de toestand van het klimaat.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

22 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

22 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

22 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

22 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

22 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

22 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

23 uur geleden