Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

"Door heel Europa wordt vreedzaam (klimaat)protest gecriminaliseerd. Het aangekondigde onderzoek plaveit de weg voor extreme anti-demonstratiewetgeving, zoals die de afgelopen jaren in Engeland is ingevoerd", aldus XR.

Volgens de klimaatactiegroep blijkt onder meer uit bevindingen van Amnesty International van vorig jaar dat het demonstratierecht in Nederland onder druk staat. XR vindt dat het kabinet verzaakt om serieus op dit signaal te reageren en in plaats daarvan zoekt "naar manieren om het demonstratierecht maximaal in te perken. Dit raakt aan de kern van onze rechtsstaat. Het kabinet zou niet klimaatprotest, maar de klimaatcrisis moeten aanpakken".

'Duidelijk signaal'

Directeur van Greenpeace Nederland Andy Palmen ziet het toenemende aantal protesten als "een duidelijk signaal dat er grote problemen spelen die te lang wachten op helder en effectief beleid". Hij denkt dan ook dat de overheid beter tijd en geld kan investeren in het aanpakken van die problemen, "in plaats van het recht op vreedzaam protest in te perken".

"We zien nu al dat er vaak onnodig hard wordt opgetreden door de politie bij vreedzaam protest. De vraag is in wat voor samenleving we willen leven: een repressieve of een tolerante?" aldus Palmen.

Het kabinet besloot vrijdag om een onderzoek te laten uitvoeren naar aanleiding van het groeiende aantal demonstraties, waarbij de grenzen van het recht worden opgezocht of overschreden. Ook zouden andere grondrechten en de nationale veiligheid volgens het kabinet in het gedrang kunnen komen bij de huidige demonstraties.

Meer uit Binnenland

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

DEN HAAG (ANP) - Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

33 minuten geleden
CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

DEN HAAG (ANP) - De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

54 minuten geleden
Vorig jaar iets minder kinderen geboren dan jaar ervoor

DEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn vorig jaar ruim 164.000 kinderen geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat zijn er iets minder dan het jaar ervoor; in 2022 werden iets meer 167.500 kinderen geboren.

1 uur geleden
OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

9 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

11 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

12 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

13 uur geleden