Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

"Door heel Europa wordt vreedzaam (klimaat)protest gecriminaliseerd. Het aangekondigde onderzoek plaveit de weg voor extreme anti-demonstratiewetgeving, zoals die de afgelopen jaren in Engeland is ingevoerd", aldus XR.

Volgens de klimaatactiegroep blijkt onder meer uit bevindingen van Amnesty International van vorig jaar dat het demonstratierecht in Nederland onder druk staat. XR vindt dat het kabinet verzaakt om serieus op dit signaal te reageren en in plaats daarvan zoekt "naar manieren om het demonstratierecht maximaal in te perken. Dit raakt aan de kern van onze rechtsstaat. Het kabinet zou niet klimaatprotest, maar de klimaatcrisis moeten aanpakken".

'Duidelijk signaal'

Directeur van Greenpeace Nederland Andy Palmen ziet het toenemende aantal protesten als "een duidelijk signaal dat er grote problemen spelen die te lang wachten op helder en effectief beleid". Hij denkt dan ook dat de overheid beter tijd en geld kan investeren in het aanpakken van die problemen, "in plaats van het recht op vreedzaam protest in te perken".

"We zien nu al dat er vaak onnodig hard wordt opgetreden door de politie bij vreedzaam protest. De vraag is in wat voor samenleving we willen leven: een repressieve of een tolerante?" aldus Palmen.

Het kabinet besloot vrijdag om een onderzoek te laten uitvoeren naar aanleiding van het groeiende aantal demonstraties, waarbij de grenzen van het recht worden opgezocht of overschreden. Ook zouden andere grondrechten en de nationale veiligheid volgens het kabinet in het gedrang kunnen komen bij de huidige demonstraties.

Meer uit Binnenland

Rechtbankuitspraak in zaak over onlinemisbruik kinderen

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 37-jarige man uit Noordwijk, die wordt verdacht van het online misbruiken van achttien minderjarige slachtoffers. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist.

58 minuten geleden
Aantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na piek

DEN HAAG (ANP) - De aantallen nieuwe studenten verpleegkunde zijn, na een piek in de belangstelling twee jaar eerder, zowel in het mbo als het hbo fors gedaald. Voor het aflopende studiejaar meldden zich volgens het CBS 20 procent minder mbo-kandidaten en zelfs 26 procent minder belangstellenden voor het hbo, vergeleken met die hoogtijdagen. De instroom van leerling-verzorgenden IG nam zelfs met een derde af, becijferde het statistiekbureau.

5 uur geleden
Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

5 uur geleden
Oud-minister van Defensie Hennis aan de slag voor VN in Libanon

NEW YORK (ANP) - Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie, is benoemd tot Speciaal Coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat heeft VN-topman António Guterres maandag bekendgemaakt. Deze functie werd eerder onder anderen vervuld door Sigrid Kaag.

8 uur geleden
Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

ROTTERDAM (ANP) - De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een "onvergetelijke" editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Met de loop haalden de ruim 5000 deelnemers geld op dat wordt gedoneerd aan "goede doelen die het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, draaglijker maken", zoals de organisatie het omschrijft.

9 uur geleden
Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

PHILIPSBURG (ANP) - Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren. Kevin Maingrette van de partij NOW maakte maandag bekend zijn steun aan de coalitie van vier kleine partijen onder premierschap van Luc Mercelina in te trekken.

10 uur geleden
Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

MIDDELHARNIS (ANP) - Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats. Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

11 uur geleden