
XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas
ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.
XR demonstreerde twee maanden geleden al met soortgelijke eisen bij het schap in Roermond, maar vond de reactie van het waterschap "teleurstellend". Volgens XR ligt het beleid van het Waterschap Limburg "op ramkoers met een leefbare aarde in de toekomst".
"Chemelot mag onze Maas nog steeds vervuilen met grote hoeveelheden chemische troep: jaarlijks meer dan 14 ton microplastics en 661 verschillende chemische stoffen, waaronder zware metalen en een paar honderd opkomende stoffen waarvan niet bekend is welke gevolgen ze hebben op mens en milieu", aldus XR. "Veel stoffen kunnen gefilterd worden, maar Chemelot zal hier nooit in investeren, zolang deze stoffen zonder enige consequentie geloosd mogen worden. Vervolgens worden die stoffen er een aantal kilometer verderop weer uitgefilterd door drinkwaterbedrijven op kosten van de burger."
Petitie
Samen met Milieudefensie is XR een petitie tegen de lozingen vanaf Chemelot gestart. Na afloop van de demonstratie meldden zich leden van XR bij de vergadering van het algemeen bestuur van het schap, waar ze gebruikmaakten van hun inspreekrecht. Daarbij hielden zij het bestuur voor dat er geen reden is om chemische stoffen te lozen, omdat die heel goed te filteren zijn. Mede daarom vroegen ze om herziening van de lozingsvergunning. Verder wilden ze dat het schap zelf geloosd afvalwater gaat meten en controleren, en dat niet aan Chemelot overlaat. Ten slotte vroegen ze om het handhaven van voorschriften, wat nu niet zou gebeuren.
De Maas is een belangrijke bron van drinkwater voor miljoenen Nederlanders, maar wordt mede door lozingen steeds viezer. Volgens XR heeft Nederland de slechtste kwaliteit van het oppervlaktewater van Europa. Het zou vrijwel nergens voldoen aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Met een minuut stilte, toespraken en gezang hebben naar schatting rond de 250 gelovigen actie gevoerd bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN) in Utrecht. De veelal in het rood geklede betogers willen dat de PKN zich meer uitspreekt tegen de oorlogvoering van Israël in Gaza en het optreden van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag werkstraffen van 180 uur geëist tegen de kapitein van een snelboot en een schipper van de watertaxi die in oktober 2022 op de Waddenzee een dodelijke aanvaring hadden. Daarnaast eiste het OM in de rechtbank in Leeuwarden voorwaardelijke celstraffen van drie maanden tegen beide verdachten.
4 uur geledenALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag vijf supporters van de Poolse voetbalclub Legia Warschau veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan een deel voorwaardelijk, voor hun aandeel in het geweld tegen agenten van de Mobiele Eenheid. Dat gebeurde voor de wedstrijd AZ - Legia Warschau op 5 oktober 2023.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam behandelt dinsdag een deel van de zaak tegen voetballer Quincy Promes achter gesloten deuren. De advocaat van Promes had daar om privacyredenen om gevraagd. Het hof heeft dat verzoek toegewezen, pers en publiek moesten daarop de zaal verlaten.
5 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - In de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee hebben de nabestaanden in hun spreekrecht de schipper van de watertaxi en de kapitein van de snelboot opgeroepen hun fouten te erkennen. "Hoe moeilijk kan het zijn, om de verantwoordelijkheid voor je fouten te nemen", zei de vrouw die door de aanvaring zowel haar 46-jarige echtgenoot als 12-jarige zoon verloor.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes is dinsdag in het gerechtshof in Amsterdam verschenen voor een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen hem. De 33-jarige Promes wordt verdacht van cocaïnesmokkel en het neersteken van zijn neef. Zijn advocaat wil dat de zitting achter gesloten deuren wordt behandeld, het hof moet daar nog op reageren.
6 uur geledenARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon wordt niet vervolgd omdat hij ingreep toen actievoerders wilden demonstreren tijdens een toespraak van minister Ruben Brekelmans tijdens Bevrijdingsdag in Wageningen. De zaak tegen hem wordt geseponeerd, net als die tegen vijf demonstranten, meldt het Openbaar Ministerie.
6 uur geleden