Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.

XR demonstreerde twee maanden geleden al met soortgelijke eisen bij het schap in Roermond, maar vond de reactie van het waterschap "teleurstellend". Volgens XR ligt het beleid van het Waterschap Limburg "op ramkoers met een leefbare aarde in de toekomst".

"Chemelot mag onze Maas nog steeds vervuilen met grote hoeveelheden chemische troep: jaarlijks meer dan 14 ton microplastics en 661 verschillende chemische stoffen, waaronder zware metalen en een paar honderd opkomende stoffen waarvan niet bekend is welke gevolgen ze hebben op mens en milieu", aldus XR. "Veel stoffen kunnen gefilterd worden, maar Chemelot zal hier nooit in investeren, zolang deze stoffen zonder enige consequentie geloosd mogen worden. Vervolgens worden die stoffen er een aantal kilometer verderop weer uitgefilterd door drinkwaterbedrijven op kosten van de burger."

Petitie

Samen met Milieudefensie is XR een petitie tegen de lozingen vanaf Chemelot gestart. Na afloop van de demonstratie meldden zich leden van XR bij de vergadering van het algemeen bestuur van het schap, waar ze gebruikmaakten van hun inspreekrecht. Daarbij hielden zij het bestuur voor dat er geen reden is om chemische stoffen te lozen, omdat die heel goed te filteren zijn. Mede daarom vroegen ze om herziening van de lozingsvergunning. Verder wilden ze dat het schap zelf geloosd afvalwater gaat meten en controleren, en dat niet aan Chemelot overlaat. Ten slotte vroegen ze om het handhaven van voorschriften, wat nu niet zou gebeuren.

De Maas is een belangrijke bron van drinkwater voor miljoenen Nederlanders, maar wordt mede door lozingen steeds viezer. Volgens XR heeft Nederland de slechtste kwaliteit van het oppervlaktewater van Europa. Het zou vrijwel nergens voldoen aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

Meer uit Binnenland

Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde GezondheidsenquĂȘte/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

1 uur geleden
Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

4 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

7 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

8 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

9 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

11 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

11 uur geleden