Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.

XR demonstreerde twee maanden geleden al met soortgelijke eisen bij het schap in Roermond, maar vond de reactie van het waterschap "teleurstellend". Volgens XR ligt het beleid van het Waterschap Limburg "op ramkoers met een leefbare aarde in de toekomst".

"Chemelot mag onze Maas nog steeds vervuilen met grote hoeveelheden chemische troep: jaarlijks meer dan 14 ton microplastics en 661 verschillende chemische stoffen, waaronder zware metalen en een paar honderd opkomende stoffen waarvan niet bekend is welke gevolgen ze hebben op mens en milieu", aldus XR. "Veel stoffen kunnen gefilterd worden, maar Chemelot zal hier nooit in investeren, zolang deze stoffen zonder enige consequentie geloosd mogen worden. Vervolgens worden die stoffen er een aantal kilometer verderop weer uitgefilterd door drinkwaterbedrijven op kosten van de burger."

Petitie

Samen met Milieudefensie is XR een petitie tegen de lozingen vanaf Chemelot gestart. Na afloop van de demonstratie meldden zich leden van XR bij de vergadering van het algemeen bestuur van het schap, waar ze gebruikmaakten van hun inspreekrecht. Daarbij hielden zij het bestuur voor dat er geen reden is om chemische stoffen te lozen, omdat die heel goed te filteren zijn. Mede daarom vroegen ze om herziening van de lozingsvergunning. Verder wilden ze dat het schap zelf geloosd afvalwater gaat meten en controleren, en dat niet aan Chemelot overlaat. Ten slotte vroegen ze om het handhaven van voorschriften, wat nu niet zou gebeuren.

De Maas is een belangrijke bron van drinkwater voor miljoenen Nederlanders, maar wordt mede door lozingen steeds viezer. Volgens XR heeft Nederland de slechtste kwaliteit van het oppervlaktewater van Europa. Het zou vrijwel nergens voldoen aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

Meer uit Binnenland

Bouwer Ballast Nedam werkt mee aan onderzoek ingestorte garage

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijf Ballast Nedam werkt waar nodig mee aan het verkennende onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de ingestorte parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat zegt een woordvoerster van het concern. Ballast Nedam heeft de parkeergarage in 2008 gebouwd.

1 uur geleden
Politie schiet 24-jarige vrouw dood in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Een 24-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van zondag op maandag overleden, nadat een agent op haar had geschoten. De politie kreeg een melding van een "dreigende situatie" in een woning aan de Helperzoom in Groningen. Daar ontstond een situatie waarbij de agent zich "genoodzaakt" voelde om te schieten. Het slachtoffer raakte hierbij zwaargewond en overleed kort daarna.

1 uur geleden
Stichting: liever drinkfles van staal of glas dan van plastic

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Tegengif raadt ouders aan hun kinderen voor onderweg drinkflessen mee te geven van roestvrij staal of glas. De veelvuldig in omloop zijnde herbruikbare plastic drinkflessen zouden volgens de stichting chemicaliƫn naar de inhoud kunnen lekken, met name nadat ze in de afwasmachine zijn geweest.

2 uur geleden
OVV start verkennend onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

2 uur geleden
Architectenbureau ingestorte parkeergarage geeft geen commentaar

ROTTERDAM (ANP) - Gortemaker Algra Feenstra architects, het architectenbureau achter de zondagavond deels ingestorte parkeergarage van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, wil niet reageren op het incident. Daarvoor is het volgens een medewerker van het bureau nog te vroeg. Zij verwijst naar Q-Park, die de garage beheert, maar dat bedrijf was maandagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.

2 uur geleden
Ziekenhuis: maandag alleen spoedeisende hulp in Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - De verpleegafdelingen van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn maandag de hele dag alleen open voor spoedeisende hulp. Dat meldt het ziekenhuis op de website. Een deel van de parkeergarage van het ziekenhuis stortte zondagavond in. De veiligheidsregio concludeerde na onderzoek dat er geen slachtoffers zijn.

7 uur geleden
Vermoedelijk geen slachtoffers ingestorte parkeergarage Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - Vermoedelijk liggen er geen slachtoffers onder het puin van de ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

9 uur geleden