
XR betreurt vertrek prominenten om stellingname over Palestijnen
DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) noemt het "heel erg jammer" dat prominente aanhangers als hoogleraar Jan Rotmans en advocaat Bénédicte Ficq afstand nemen van de beweging. Dat doen ze omdat ze zich niet kunnen vinden in stellingname van XR over Israël en de Palestijnen.
"We hopen dat ze zich waar dan ook blijven inzetten voor het aanpakken van de klimaatcrisis en misschien ooit ook weer terugkomen", zegt Berthe van Soest, die optreedt als woordvoerster van XR.
"Binnen onze beweging zijn verschillende standpunten over hoe om te gaan met de oorlog in het Midden-Oosten", vervolgt Van Soest. "Er zijn mensen die vinden dat het heel belangrijk is om daar aandacht aan te besteden en het zelfs als morele verplichting voelen. Er is ook een groep die vindt dat de link met het klimaat te ver weg is om ons ermee te verbinden."
XR is geen centraal geleide organisatie, maar een 'decentrale beweging'. Via sociale media neemt XR Nederland echter duidelijk stelling over het conflict in Gaza. Op X schreef de beweging bijvoorbeeld: "Als er een moment is om ons uit te spreken in solidariteit met Palestina is het op een mars voor rechtvaardigheid." Dat ging over de klimaatbetoging in Amsterdam van afgelopen weekend, waar sommige sprekers zich ook uitspraken tegen het geweld van Israël in Gaza. Zo riep een spreekster vanaf het podium de omstreden leus "From the river to the sea, Palestine will be free".
Ficq vindt dat het klimaatprotest is aangegrepen om "op polariserende en grimmige wijze politieke standpunten te verwoorden over de Palestijnse kwestie in Gaza". Ze voelt zich daar niet goed bij, legde ze uit op LinkedIn. Rotmans noemde het op X "zeer onverstandig als de klimaatbeweging de pro-Palestijnse weg inslaat". Het klimaat en de kwestie Israël-Palestina "zijn wezenlijk verschillend", vindt de hoogleraar van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het verbod op fossiele reclames in Den Haag is toegestaan, oordeelde de rechtbank vrijdag na een kort geding dat reisbranchevereniging ANVR en TUI tegen het verbod hadden aangespannen. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft alle bezwaren van de reisorganisaties afgewezen.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam ontvangt "steeds meer meldingen" van vrouwen die tijdens het hardlopen op de billen worden geslagen door jonge jongens op fatbikes. De daders filmen dit en zetten het vervolgens op sociale media. Sinds begin dit jaar zijn er 24 meldingen van deze vorm van aanranding gedaan, aldus een woordvoerder.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Femke Wiersma van Landbouw (BBB) "gaat ervan uit" dat er vandaag een besluit in de ministerraad wordt genomen over een eerste stikstofplan. Dat zei ze vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Tot en met donderdagavond is er overlegd over de details van de aanpak met de verantwoordelijke ministers.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Dat de kroongetuige in de zaak rond de Marumse zwembadmoord het Openbaar Ministerie en de rechter kon misleiden, komt onder meer door "onvoldoende adequate informatieoverdracht" en een gebrek aan kennis bij het OM. Dat oordeelt een onderzoekscommissie die werd ingesteld door het College van procureurs-generaal, nadat het hof zich vorig jaar in zijn arrest kritisch had uitgelaten over het kroongetuigetraject in de zaak.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
16 uur geleden