Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR benadrukt geweldloos te zijn na ophef over debatavond Amsterdam

XR benadrukt geweldloos te zijn na ophef over debatavond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) benadrukt maandag opnieuw "een geweldloze beweging te zijn". Dat meldt de groep op Twitter naar aanleiding van de geannuleerde debatavond van 7 maart over klimaatactivisme in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, waar ook activisten van XR bij aanwezig zouden zijn. De ophef ontstond nadat er in de aankondiging van het evenement over geweld als vorm van protest werd gesproken.

"Het is goed om in gesprek te blijven over wat geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid precies inhoudt. Extinction Rebellion kiest voor geweldloos protest, iets wat wij kunnen doen door onze bevoorrechte positie", aldus de klimaatactiegroep.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet via Instagram weten in gesprek te gaan met Pakhuis de Zwijger. "Ik ben voorstander van stevige discussies en protest. Geweld is in elke vorm onacceptabel", schrijft ze hierbij.

Democratische rechtsstaat

Voordat de debatavond werd geannuleerd verschenen er veel reacties op sociale media. Zo trokken twee sprekers, advocaat Bénédicte Ficq en Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks), hun deelname in. Zij wilden niet in gesprek over geweld bij een protest. Annabel Nanninga (Fractie-Nanninga) gaf aan raadsvragen te stellen en Ingrid Michon (VVD) wilde zo snel mogelijk een reactie van minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz.

Het Progressief Café, het platform dat achter het programma zit, laat in een reactie weten dat de indruk is ontstaan dat het geweld goedkeurt. "Dat was onhandig geformuleerd en daar nemen wij stevig afstand van." De bedoeling van het platform was een debat te organiseren over vragen als hoe je klimaatontwrichting kunt aanpakken binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat en welke prijs mensen bereid zijn te betalen. "Naar aanleiding van de commotie beraden wij ons over hoe wij op een ander moment invulling kunnen geven aan dit programma."

Meer uit Binnenland

Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

45 minuten geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

1 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

1 uur geleden
Slachtoffers voelen zich erkend door vonnis tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - De slachtoffers voelen zich erkend door het vonnis dat Ali B vrijdag heeft gekregen in zijn zedenzaak. De rapper is veroordeeld tot twee jaar cel voor een verkrachting en een poging tot verkrachting en werd vrijgesproken van twee aanrandingen.

1 uur geleden
Huwelijk mensen van gelijk geslacht mag direct op Aruba en Curaçao

DEN HAAG (ANP) - Mensen van hetzelfde geslacht mogen per direct met elkaar trouwen op Aruba en Curaçao, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Tot op heden was het homohuwelijk in de twee landen niet toegestaan. Het oordeel werd met luid applaus ontvangen in de zaal van de Hoge Raad in Den Haag.

1 uur geleden
Ali B gaat in hoger beroep tegen celstraf

HAARLEM (ANP) - Ali B gaat in hoger beroep tegen zijn vonnis. Dat liet zijn advocaat Bart Swier vrijdag weten nadat de rapper door de rechtbank van Haarlem werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor een verkrachting en een poging tot verkrachting. Van twee aanrandingen werd hij vrijgesproken. Swier zei eerder al dat zijn cliënt van plan was hoger beroep aan te tekenen bij iedere straf.

1 uur geleden
Psychiater zaak Bretly D. mogelijk overleden aan overdosis MDMA

ROTTERDAM (ANP) - De 25-jarige Bretly D. wordt onder meer verdacht van de moord op de Rotterdamse psychiater Jean van Griensven, maar uit nieuw toxicologisch onderzoek blijkt dat de man waarschijnlijk is overleden aan een overdosis MDMA. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in de strafzaak. D. was opnieuw niet aanwezig in de rechtbank in Rotterdam.

1 uur geleden