Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR benadrukt geweldloos te zijn na ophef over debatavond Amsterdam

XR benadrukt geweldloos te zijn na ophef over debatavond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) benadrukt maandag opnieuw "een geweldloze beweging te zijn". Dat meldt de groep op Twitter naar aanleiding van de geannuleerde debatavond van 7 maart over klimaatactivisme in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, waar ook activisten van XR bij aanwezig zouden zijn. De ophef ontstond nadat er in de aankondiging van het evenement over geweld als vorm van protest werd gesproken.

"Het is goed om in gesprek te blijven over wat geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid precies inhoudt. Extinction Rebellion kiest voor geweldloos protest, iets wat wij kunnen doen door onze bevoorrechte positie", aldus de klimaatactiegroep.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet via Instagram weten in gesprek te gaan met Pakhuis de Zwijger. "Ik ben voorstander van stevige discussies en protest. Geweld is in elke vorm onacceptabel", schrijft ze hierbij.

Democratische rechtsstaat

Voordat de debatavond werd geannuleerd verschenen er veel reacties op sociale media. Zo trokken twee sprekers, advocaat Bénédicte Ficq en Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks), hun deelname in. Zij wilden niet in gesprek over geweld bij een protest. Annabel Nanninga (Fractie-Nanninga) gaf aan raadsvragen te stellen en Ingrid Michon (VVD) wilde zo snel mogelijk een reactie van minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz.

Het Progressief Café, het platform dat achter het programma zit, laat in een reactie weten dat de indruk is ontstaan dat het geweld goedkeurt. "Dat was onhandig geformuleerd en daar nemen wij stevig afstand van." De bedoeling van het platform was een debat te organiseren over vragen als hoe je klimaatontwrichting kunt aanpakken binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat en welke prijs mensen bereid zijn te betalen. "Naar aanleiding van de commotie beraden wij ons over hoe wij op een ander moment invulling kunnen geven aan dit programma."

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

1 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

2 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

2 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

3 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

4 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

5 uur geleden