Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

XR: alle bij A10 aangehouden demonstranten vrijgelaten

XR: alle bij A10 aangehouden demonstranten vrijgelaten

AMSTERDAM (ANP) - Alle klimaatactivisten die zaterdag werden aanhouden bij een poging de A10 bij de Zuidas te blokkeren, zijn weer vrij. Dat meldt Extinction Rebellion (XR). De politie liet eerder weten meer dan 25 demonstranten te hebben aangehouden, zeven van hen omdat ze op de A10 West bij Amsterdam "op levensgevaarlijke wijze" met vier auto's probeerden het verkeer stil te zetten.

De overige aanhoudingen waren vlak bij het voormalige ING-kantoor. Daar probeerden activisten de snelweg op te gaan. Ze vormden volgens een politiewoordvoerder "een gevaar voor zichzelf en overige weggebruikers door langs de vangrail te staan".

De acties van XR zijn gericht tegen het investeringsbeleid van ING. De klimaatactivisten willen dat de bank per direct stopt met het financieren van bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen. De actieclub laat op X weten "ontzettend trots" te zijn op iedereen die zaterdag actie heeft gevoerd, "op straat en achter de schermen". Ook zegt XR te blijven terugkomen. "Wij zijn niet te stoppen, ING's fossiele financiering wel."

Bij eerdere demonstraties de afgelopen maanden op de A10 werden honderden demonstranten aangehouden.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

38 minuten geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

3 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

7 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

9 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

10 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

12 uur geleden