Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi ziet dat alles verandert dankzij hemzelf en Poetin

Xi ziet dat alles verandert dankzij hemzelf en Poetin

MOSKOU (ANP/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft na een "constructief" driedaags bezoek aan Moskou afscheid genomen van "zijn vriend" en ambtgenoot Vladimir Poetin met de woorden: "Er komt verandering zoals nog niet tevoren in 100 jaar tijd, en wij drijven die samen aan." Het is volgens verscheidene media een boodschap niet alleen voor zijn gastheer Poetin, maar ook aan het Westen. Poetin dankte de vertrekkende Chinese leider en wenste hem een goede reis. Poetin brengt later dit jaar een staatsbezoek aan China.

De beide leiders praten al lange tijd over "versterking van hun speciale relatie" als bevriende buurlanden en grote mogendheden. Ze keren zich tegen de "unipolaire" wereldorde, de orde die volgens hen door de westerse mogendheden onder leiding van de Verenigde Staten wordt gedomineerd. Poetin ziet in de oorlog in Oekraïne ook een strijd tegen de vermeende pogingen van de VS dat land als een vazalstaat in te lijven in het westerse blok.

Poetin wond zich tijdens het bezoek van de Chinese leider erg op over het Britse besluit Oekraïne tanks met munitie met verarmd uranium te geven. Poetin waarschuwde dat hij dan zou worden gedwongen te reageren op de nucleaire escalatie. De munitie die westerse mogendheden onder meer in Irak en Afghanistan gebruikten geldt als erg gevaarlijk voor de lange termijn. Uraniumdeeltjes kunnen blijven stralen en veroorzaken dan op plaatsen waar de munitie werd ingezet langere tijd afwijkingen bij geboortes en kanker en andere gezondheidsproblemen.

"Het lijkt erop of het Westen tegen Rusland wil vechten tot de laatste Oekraïner", aldus een boze Poetin. Volgens de Britse regering is de munitie geen nucleaire escalatie, enkel een wapen voor de verdediging van Oekraïne.

Xi Jinping heeft zich publiekelijk niet veel uitgelaten over Oekraïne waar China volgens hem neutraal tegenover staat. China vaart in de handel wel bij de westerse sancties tegen Rusland. De lofprijzingen van Xi voor zijn vriend Poetin kunnen als ferme steun worden opgevat. Maar China verkoopt voor zover bekend geen wapens aan Rusland en heeft een soort routekaart voor vrede gepresenteerd. Die kan volgens Poetin als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn.

Meer uit Buitenland

Oekraïense bevelhebber: Rusland is aan front zes keer sterker

KYIV (ANP/AFP) - Aan het front in de Oekraïens-Russische oorlog is de vuurkracht van de Russische strijdkrachten inmiddels zes keer groter dan die van Oekraïne. Dit zei de in februari benoemde bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten Oleksandr Syrsky in een vraaggesprek met het Oekraïense persbureau Ukrinform.

24 minuten geleden
Alle paasprocessies in Sevilla afgelast om slecht weer

SEVILLA (ANP/AFP) - Voor het eerst sinds 2011 zijn deze week alle jaarlijkse paasprocessies in de Spaanse stad Sevilla afgelast om slecht weer. Door hevige regenval konden alle nachtelijke optochten in de week voor Pasen niet plaatsvinden.

33 minuten geleden
Netanyahu stuurt afgezanten terug naar gesprekken over bestand

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft besloten gezanten terug naar onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook te sturen.

1 uur geleden
Poolse president vetoot versoepeling regels over morning-afterpil

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse president Andrzej Duda heeft zijn veto uitgesproken over een wet die het voor vrouwen makkelijker moet maken om een morning-afterpil te krijgen. Premier Donald Tusk probeert de regels voor anticonceptie te versoepelen, maar stuit op de conservatieve president, die nog trouw is aan de vorige regering.

2 uur geleden
Russische koningin van de Sovjetpop valt in ongenade

MOSKOU (ANP/RTR) - In de jacht op tegenstanders van het regime in Moskou valt nu ook de zeer bekende Russische zangeres Alla Poegatsjeva in ongenade. Russische aanklagers willen dat de "koningin van de Sovjetpopmuziek" wordt bestempeld tot buitenlands agent.

2 uur geleden
Israël meldt doden voorman van Hezbollah

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen een belangrijke strijder van de Libanese beweging Hezbollah om het leven gebracht.

3 uur geleden
Tadzjikistan arresteert negen mensen in verband met aanslag Moskou

DOESJANBE (ANP/RTR) - De veiligheidsdiensten van Tadzjikistan hebben negen mensen opgepakt in verband met de aanslag bij Moskou van vorige week. Ze zouden banden hebben met de mensen die de aanslag hebben gepleegd en met ISKP, de terreurgroep die gezien wordt als verantwoordelijke voor de aanval in de concerthal.

4 uur geleden