Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

MOSKOU (ANP/AFP) - Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

Poetin begroette Xi als "goede vriend" toen die maandag aankwam in Moskou voor een driedaags bezoek. De twee wereldleiders hadden direct een "informeel gesprek" van bijna 4,5 uur. Dinsdag staat opnieuw een ontmoeting op het programma.

Volgens het Kremlin praten de presidenten over het verdiepen van het partnerschap en de "strategische samenwerking" tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kyiv afwijzend op is gereageerd. Poetin zei nogmaals dat onderhandelingen voor hem een optie waren, maar die bereidheid wordt vanuit het Westen niet serieus genomen.

De laatste keer dat Poetin China bezocht was vlak voor de Russische invasie in Oekraïne. Hij was toen onder meer aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. Xi en Poetin kondigden toen ook een partnerschap "zonder grenzen" aan.

Meer uit Buitenland

Dode en gewonden na explosie woongebouw Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Bij een zware explosie in een appartementsgebouw in Antwerpen is zeker één dode gevallen. Er zijn minstens vijf gewonden.

7 minuten geleden
VN slaan alarm over ophoping afval in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de enorme hoeveelheid afval die zich ophoopt in de Gazastrook. "Op 9 juni was sprake van 330.000 ton afval in of bij bewoonde gebieden in Gaza", meldt VN-organisatie UNRWA donderdag.

34 minuten geleden
Autoriteiten VK bekijken verkiezingsactie populaire youtuber

LONDEN (ANP) - Bij de aankomende Britse parlementsverkiezingen blijken in zeker elf kiesdistricten kandidaten aangemeld te zijn die de naam gebruiken van een populaire youtuber. De politie zegt daar al een melding van te hebben gehad en de zaak te bekijken, bericht Sky News.

46 minuten geleden
Fransman na twee jaar gevangenschap in Iran terug in Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Fransman Louis Arnaud is donderdag na twee jaar gevangenschap in Iran teruggekeerd naar Frankrijk. De Iraanse autoriteiten arresteerden hem in 2022 op verdenking van deelname aan de massaprotesten die ontstonden na de dood van Mahsa Amini.

58 minuten geleden
Mensen onder het puin na explosie in woongebouw België

ANTWERPEN (ANP) - Een zware explosie heeft een deel van een appartementencomplex verwoest in het Belgische Hoboken, een district van Antwerpen. Omroep VRT bericht dat de brandweer al meerdere mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. De brandweer spreekt over zeker zes gewonden. "We blijven zoeken, maar de instabiliteit maakt het ons lastig."

2 uur geleden
Weer vrachtschip aangevallen en beschadigd bij Jemen

ADEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een vrachtschip heeft bij Jemen schade opgelopen door een aanval. De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist en zeggen met drones en ballistische raketten het schip Tutor te hebben bestookt.

2 uur geleden
Burgerrechtenorganisatie betwist asieldecreet Biden bij rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een proces aangespannen tegen het nieuwe asieldecreet van de Amerikaanse president Joe Biden. De zaak werd woensdag aanhangig gemaakt bij de federale rechter in Washington, maakte de ACLU bekend.

2 uur geleden