Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi: nieuwe leider Hongkong zorgt voor nieuw hoofdstuk

Xi: nieuwe leider Hongkong zorgt voor nieuw hoofdstuk

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Chinese president Xi Jinping denkt dat John Lee als nieuwe leider van Hongkong zorgt voor "een nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van de regio". De voormalige veiligheidschef bezocht de centrale regering in Beijing in voorbereiding op zijn nieuwe functie.

Xi heeft tegen Lee gezegd dat de nieuwe regioleider het volledige vertrouwen heeft van de regering in Beijing. Lee brengt volgens de president een "nieuwe atmosfeer" met zich mee en heeft de "moed om verantwoordelijkheid te nemen", aldus staatspersbureau Xinhua.

Daarnaast wordt Lee geprezen voor "het waarborgen van de nationale veiligheid en de welvaart en stabiliteit van Hongkong". Als veiligheidschef overzag hij het hardhandige optreden van de politie en regering tegen prodemocratische activisten tijdens de massale protesten in 2019. Lee volgt de omstreden Carrie Lam op.

Lee begint met zijn nieuwe functie op 1 juli, de dag waarop het precies 25 jaar geleden is dat de Britten Hongkong overdroegen aan China. Bij de overdracht werd afgesproken dat Hongkong de eerstvolgende vijftig jaar een speciale status binnen China zou hebben. Inwoners van Hongkong hebben door het 'een land, twee systemen'-principe meer vrijheden dan Chinezen op het vasteland, maar deze zijn onder Lams leiding door Beijing al sterk ingeperkt.

Meer uit Buitenland

Uiterst rechtse Bardella bekritiseert politieke oproep Mbappé

PARIJS (ANP/RTR) - De oproep van het Franse voetbalidool Kylian Mbappé om tegen "extremen" te stemmen bij de volgende verkiezingen is niet goed gevallen bij Jordan Bardella, de partijleider van de uiterst rechtse Rassemblement National (RN). Bardella uitte op televisie kritiek op de superster, die op dit moment met het Franse elftal actief is op het EK in Duitsland.

19 minuten geleden
Nobelprijswinnares krijgt extra jaar cel in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is opnieuw veroordeeld voor 'propaganda tegen de staat'. Haar advocaat heeft bekendgemaakt dat ze een jaar celstraf extra heeft gekregen. De 52-jarige Mohammadi wordt al lange tijd vervolgd voor haar activisme ten behoeve van mensenrechten en vrouwenrechten en felle kritiek op de Iraanse machthebbers.

2 uur geleden
Opnieuw grote strafzaak tegen Reichsbürgerbeweging in Duitsland

MÜNCHEN (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een grote strafzaak begonnen tegen leden van de extremistische Reichsbürgerbeweging. Er staan dit keer acht personen terecht in München. Zij worden onder meer verdacht van het lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van hoogverraad.

2 uur geleden
Doden en vermisten door overstromingen in China

MEIZHOU (ANP) - In China zijn meerdere doden gevallen als gevolg van overstromingen na hevige regen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker negen mensen overleden en worden zeventien mensen vermist.

3 uur geleden
China maakt verwijten aan NAVO na toespraak Stoltenberg

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er ten onrechte van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken moet "de NAVO ophouden steeds meer olie op het vuur te gooien en confrontaties uit te lokken" en moet het westerse bondgenootschap in plaats daarvan zoeken naar een politieke regeling van de crisis.

3 uur geleden
Bardella vraagt Franse kiezer om absolute meerderheid voor RN

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Partijleider Jordan Bardella heeft de Franse kiezers opgeroepen om massaal op zijn uiterst rechtse Rassemblement National (RN) te stemmen. Hij zegt dat hij een absolute meerderheid nodig heeft om de ideeën van de partij uit te kunnen voeren en echt te kunnen regeren.

4 uur geleden
Thais parlement keurt wet die homohuwelijk mogelijk maakt goed

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Het Thaise parlement heeft voor wetgeving gestemd die het homohuwelijk mogelijk maakt. Beide Kamers van het parlement hebben ingestemd. Dinsdag deed de Senaat dat.

6 uur geleden