Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi Jinping voor het eerst naar Rusland sinds inval in Oekraïne

Xi Jinping voor het eerst naar Rusland sinds inval in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne voor een driedaags bezoek aan Rusland. Hij spreekt er zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over onder meer de oorlog in Oekraïne en de samenwerking tussen de twee landen. De twee zijn geen onbekenden van elkaar en hebben elkaar bij allerlei internationale evenementen in tien jaar tijd al circa veertig keer ontmoet.

Xi zei bij zijn aankomst op de luchthaven Vnoekovo-2, ten zuidwesten van Moskou, dat China en Rusland "goede buren en elkaars betrouwbare partners" zijn. Hij is "ervan overtuigd dat het bezoek vruchtbaar zal zijn en nieuw elan geeft aan de Chinees-Russische betrekkingen". De twee spreken elkaar eerst tête-à-tête tijdens een informele lunch. Dinsdagmiddag is het meest officiële gedeelte van de top met een bijeenkomst van de leiders en Chinese en Russische delegaties.

Xi was halverwege 2019 voor het laatst in Rusland. Poetin bezocht China begin vorig jaar vlak voordat zijn leger Oekraïne binnenviel. Zo was hij bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. De presidenten gingen toen een partnerschap "zonder grenzen" aan. De twee zagen elkaar in september weer voor het eerst bij een regionale top in Oezbekistan.

Gesprekken over samenwerking

De leiders zullen volgens het Kremlin praten over het verdiepen van het partnerschap en de "strategische samenwerking" tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kyiv afwijzend op is gereageerd.

China probeert zich als neutrale partij op te stellen als het om Oekraïne gaat, maar volgens critici keurt Beijing de Russische invasie stilzwijgend goed. Het Westen hoopt dat de Chinezen hun invloed gebruiken om Poetin ervan te overtuigen dat hij de oorlog moet beëindigen. Tegelijkertijd vreest het Westen dat China Rusland wapens gaat leveren.

Meer uit Buitenland

VS trekken vliegdekschip terug uit Rode Zee, ontkennen aanval

SANAA (ANP) - De Verenigde Staten hebben vliegdekschip de USS Dwight D. Eisenhower teruggetrokken uit de Rode Zee. Het Amerikaanse centrale commando CENTCOM liet zaterdag weten dat het schip en zijn bemanning al onderweg is naar de VS.

1 uur geleden
Sunday Times: nog een onderzoek in gokaffaire Conservatieve Partij

LONDON (ANP) - De Britse goktoezichthouder doet volgens The Sunday Times onderzoek naar nog een medewerker van de Britse Conservatieve Partij. Chief data officer Nick Mason zou geld hebben ingezet op de datum van de verkiezingen. Eerder deed campagnechef van de partij Tony Lee al een stap terug vanwege soortgelijke beschuldigingen.

2 uur geleden
Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

TEL AVIV (ANP/DPA) - Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de gijzelaars die de Palestijnse beweging Hamas vasthoudt. Veel demonstranten riepen dat ze de gijzelaars "levend, levend...en niet in lijkenzakken" terug wilden zien. Ze riepen ook om nieuwe verkiezingen.

6 uur geleden
Macron en Jordaanse koning bijeen voor onmiddellijk bestand Gaza

PARIJS (ANP/AFP) - De Jordaanse koning Abdullah II en zijn vrouw lunchen maandag in Parijs met president Emmanuel Macron en diens echtgenote Brigitte. Het gespreksonderwerp is "de extreme urgentie van een staakt-het-vuren in Gaza". Volgens een verklaring van het Elysée-paleis is er geen tijd meer te verliezen om een bestand te bereiken en op grote schaal humanitaire hulp te leveren aan de Palestijnen.

7 uur geleden
Buitenlandchef EU wil onderzoek beschieting Rode Kruis bij Gaza

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschietingen bij het hoofdkwartier van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in het zuiden van de Gazastrook.

10 uur geleden
Nieuw-Caledonische leider moet in Frankrijk proces afwachten

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Nieuw-Caledonische onafhankelijkheidsleider Christian Tein moet in een Franse gevangenis zijn proces afwachten. Dat zei zijn advocaat Pierre Ortent. Tein wordt samen met de woordvoerster van zijn onafhankelijkheidsbeweging CCAT, Brenda Wanabo, naar Frankrijk overgebracht.

10 uur geleden
Ten minste twee doden bij Russische aanval op Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Bij een Russische aanval met bommen op de Oekraïense stad Charkiv in de noordoostelijke grensregio met Rusland, zijn zaterdag minstens drie mensen gedood en een dertigtal mensen gewond geraakt, meldden lokale autoriteiten.

12 uur geleden