Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi Jinping terug op wereldtoneel met acht gesprekken op een dag

Xi Jinping terug op wereldtoneel met acht gesprekken op een dag

DENPASAR (ANP) - Na zich tijdens de coronaperiode jaren niet op het wereldtoneel te hebben laten zien, is de Chinese president Xi Jinping terug op het wereldtoneel. Na een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden op maandag, sprak hij dinsdag met acht wereldleiders.

Xi had een drukke dag op de G20-top op het Indonesische Bali. Hij begon met een ontmoeting met de Franse president Macron, en sprak later onder andere met de Australische premier Anthony Albanese en de Nederlandse premier Mark Rutte. Verder ontmoette hij de leiders van Spanje, Argentinië, Zuid-Korea, Senegal en Indonesië.

Het was pas de tweede keer dat de Chinese president zijn land uitkwam sinds de pandemie begin 2020 uitbrak. Twee maanden terug reisde hij naar Kazachstan en Oezbekistan, waar hij sprak met onder anderen de Russische president Vladimir Poetin. China hanteert nog altijd een zeer streng coronabeleid, waardoor hele steden in lockdown moeten na een handvol coronabesmettingen.

In de afgelopen 2,5 jaar sprak Xi wel veel wereldleiders via telefoon- en videoverbinding, maar hij zei zelf maandag dat dat "geen alternatief" is voor een echt gesprek.

Meer uit Buitenland

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

1 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

2 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

4 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

7 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

8 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

9 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

9 uur geleden