Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi in Hongkong voor viering 25 jaar machtsoverdracht aan China

Xi in Hongkong voor viering 25 jaar machtsoverdracht aan China

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping is in Hongkong aangekomen voor de viering van de machtsoverdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China 25 jaar geleden. Vrijdag zal hij ook de beëdiging van de nieuwe leider van Hongkong John Lee bijwonen. Het is zijn eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd.

Xi is per trein naar Hongkong gegaan, samen met zijn vrouw en de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. De president werd ontvangen door uittredend leider Lam, schoolkinderen met vlaggen en een groep dansers en hij werd toegezongen. Kort na zijn aankomst zei Xi dat het 'een land twee systemen'-principe altijd goed heeft gewerkt en dat het de toekomst van China is. "Na de storm is Hongkong herboren met vuur en een enorme vitaliteit."

De plannen van Xi zijn niet bekendgemaakt, behalve dat hij vrijdag bij de beëdiging van Lee is en dat hij waarschijnlijk in Shenzhen, in de buurt van Hongkong, overnacht.

Strenge coronaregels

De verwachting is dat de Communistische Partij evenementen gaat organiseren die de macht over Hongkong laten zien. Die macht is flink toegenomen sinds de demonstraties tegen de toenemende invloed van Beijing met harde hand zijn neergeslagen en de demonstranten zijn vervolgd na het invoeren van een nieuwe veiligheidswet. Bewoners klagen tegen persbureau AFP over het machtsvertoon van China. "Zijn al die vlaggen op straat nodig? Het is gewoon te veel. Dit werkt beter als mensen het uit zichzelf doen."

Rond het bezoek zijn strenge coronaregels ingesteld. Delen van Hongkong zijn afgesloten en leiders die aanwezig zijn mogen alleen met een beperkt aantal mensen contact hebben.

Tijdens het laatste bezoek van Xi aan Hongkong vijf jaar geleden werd er nog op grote schaal gedemonstreerd. Dat gebeurt komende dagen waarschijnlijk niet, omdat de straffen voor zulke protesten sinds de veiligheidswet enorm zwaar zijn.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

2 uur geleden
Dader dodelijke steekpartij Sydney had psychische problemen

SYDNEY (ANP) - De man die zaterdag in een winkelcentrum in Sydney zeven mensen met een mes doodstak en zeven anderen verwondde, had psychische problemen. Dat zei adjunct-commissaris van de politie in de deelstaat North South Wales Anthony Cooke zondag. De 40-jarige Joel Cauchi, die door een agent werd doodgeschoten, was bekend bij de politie, zei Cooke, die geen details gaf.

3 uur geleden
Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

JERUZALEM (ANP) - Van de meer dan 200 drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd is de "overgrote meerderheid" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft een militaire basis lichte schade opgelopen.

3 uur geleden
Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

4 uur geleden
Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

4 uur geleden
Ook aanvallen op Israël vanuit Jemen en Libanon

BEIRUT (ANP) - Zowel de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voeren zaterdagnacht aanvallen uit op Israëlische doelen. Het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey meldt dat drones van de Houthi's onderweg zijn naar Israël. De aanval zou in coördinatie met Iran worden uitgevoerd. Hezbollah meldt zelf dat het raketten heeft afgevuurd op de Golan, het door Israël bezette deel van Syrië.

5 uur geleden
Israëlische zender: vliegtuigen VS en VK halen drones Iran neer

BAGDAD/DAMASCUS (ANP) - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen zouden een onbekend aantal Iraanse drones op weg naar Israël hebben neergehaald boven het grensgebied tussen Irak en Syrië. Dat meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV, zonder bronnen te vermelden.

5 uur geleden