Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi in Hongkong voor viering 25 jaar machtsoverdracht aan China

Xi in Hongkong voor viering 25 jaar machtsoverdracht aan China

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping is in Hongkong aangekomen voor de viering van de machtsoverdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China 25 jaar geleden. Vrijdag zal hij ook de beëdiging van de nieuwe leider van Hongkong John Lee bijwonen. Het is zijn eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd.

Xi is per trein naar Hongkong gegaan, samen met zijn vrouw en de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. De president werd ontvangen door uittredend leider Lam, schoolkinderen met vlaggen en een groep dansers en hij werd toegezongen. Kort na zijn aankomst zei Xi dat het 'een land twee systemen'-principe altijd goed heeft gewerkt en dat het de toekomst van China is. "Na de storm is Hongkong herboren met vuur en een enorme vitaliteit."

De plannen van Xi zijn niet bekendgemaakt, behalve dat hij vrijdag bij de beëdiging van Lee is en dat hij waarschijnlijk in Shenzhen, in de buurt van Hongkong, overnacht.

Strenge coronaregels

De verwachting is dat de Communistische Partij evenementen gaat organiseren die de macht over Hongkong laten zien. Die macht is flink toegenomen sinds de demonstraties tegen de toenemende invloed van Beijing met harde hand zijn neergeslagen en de demonstranten zijn vervolgd na het invoeren van een nieuwe veiligheidswet. Bewoners klagen tegen persbureau AFP over het machtsvertoon van China. "Zijn al die vlaggen op straat nodig? Het is gewoon te veel. Dit werkt beter als mensen het uit zichzelf doen."

Rond het bezoek zijn strenge coronaregels ingesteld. Delen van Hongkong zijn afgesloten en leiders die aanwezig zijn mogen alleen met een beperkt aantal mensen contact hebben.

Tijdens het laatste bezoek van Xi aan Hongkong vijf jaar geleden werd er nog op grote schaal gedemonstreerd. Dat gebeurt komende dagen waarschijnlijk niet, omdat de straffen voor zulke protesten sinds de veiligheidswet enorm zwaar zijn.

Meer uit Buitenland

Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

2 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

2 uur geleden
Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

4 uur geleden
Twee mensen doodgestoken bij islamitisch centrum in Lissabon

LISSABON (ANP/RTR/DPA) - In een islamitisch centrum in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn twee vrouwen gedood bij een aanval van een Afghaanse vluchteling met een groot mes. De slachtoffers (24 en 49) zijn medewerkers van de instelling in de buurt van het stadion van voetbalclub Benfica. Meerdere personen raakten gewond.

4 uur geleden
Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

6 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

6 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

8 uur geleden