Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Xi houdt vast aan coronabeleid terwijl onvrede in Shanghai groeit

Xi houdt vast aan coronabeleid terwijl onvrede in Shanghai groeit

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese president Xi Jinping houdt vast aan zijn strenge zero-Covid-beleid, terwijl de onvrede in Shanghai met de dag groeit. Een groot deel van de 26 miljoen inwoners zit in de derde week van een zware lockdown zonder te weten wanneer de maatregel eindigt.

Inwoners van Shanghai uiten op sociale media hun ongenoegen over onder meer voedsel- en medicijntekorten en de quarantainecentra. Sommige mensen bekritiseren ook het coronabeleid, anderen zeggen dat de lokale regering heeft gefaald. Een artikel met de kop 'Het geduld van de mensen in Shanghai heeft zijn limiet bereikt' werd van het platform WeChat verwijderd nadat het bericht viraal was gegaan.

Xi impliceerde tijdens een bezoek aan de provincie Hainan dat China zich moet houden aan het strenge beleid, ondanks de groeiende onvrede en de negatieve economische gevolgen. Hij zei dat het noodzakelijk is om "verlammende gedachten" en "oorlogsvermoeidheid" te overwinnen en dat tegelijkertijd geïmporteerde besmettingsgevallen en lokale heroplevingen van het coronavirus moeten worden voorkomen.

Omikron

Volgens de Chinese president kan er niet worden versoepeld en leidt "volharding" tot overwinningen. Beijing boekte lange tijd veel successen met het zero-Covid-beleid. Na de eerste maanden van de pandemie bleven de coronacijfers lange tijd laag, maar door de omikronvariant raken nu steeds meer Chinezen besmet. Ook buiten Shanghai zitten miljoenen mensen in lockdown.

De meeste besmettingsmeldingen komen uit Shanghai. Daar werden donderdag ruim 27.700 nieuwe gevallen gerapporteerd, een nieuw dagrecord. Een lokale functionaris verwacht dat het cijfer de komende tijd verder zal oplopen vanwege vertraagde testresultaten en familieleden die elkaar besmetten.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

3 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

11 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

13 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

13 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

13 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

18 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

18 uur geleden