Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WWF: ontbossing neemt nog toe, ondanks beloftes wereldleiders

WWF: ontbossing neemt nog toe, ondanks beloftes wereldleiders

GLAND (ANP) - Zeker 6,6 miljoen hectare bos is wereldwijd verloren gegaan in 2022, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF) dinsdag in meerdere rapporten. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is de belofte van wereldleiders om in 2030 ontbossing gestopt te hebben nog ver uit zicht.

Het grootste deel van de ontbossing vindt plaats in tropische regenwouden. Zo ging daar zo'n 4,1 miljoen hectare aan bos verloren afgelopen jaar. "Ontbossing in de drie grootste tropische regenwouden (in Congo, Zuidoost-Azië en in het Amazonegebied) kan leiden tot een wereldwijde klimaatramp", schrijft het WWF.

Inmiddels gaat er in tropische gebieden zoveel bos verloren dat daardoor meer CO2 vrijkomt dan het op kan vangen. Dat is onder meer doordat stukken in het regenwoud afgebrand worden om ruimte te maken, bijvoorbeeld voor landbouw. Vaak is dat illegaal. Het WWF heeft samen met onder meer Wageningen University and Research en Deloitte een systeem gemaakt dat met kunstmatige intelligentie kan voorspellen waar mogelijk illegale ontbossing kan plaatsvinden. "Op die manier kunnen lokale overheden op tijd ingrijpen", vertelt de natuurorganisatie.

Het WWF heeft ook uitgezocht of het überhaupt nog haalbaar is om tegen 2030 ontbossing gestopt te hebben. "Als wereldleiders en bedrijven hun beloftes houden en actie ondernemen, kunnen ze de bossen nog redden."

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

1 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

3 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

4 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

8 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden