
WWF: nog steeds nemen wereldwijd populaties wilde dieren af
ZEIST (ANP) - Populatiegroottes van wilde dieren zijn wederom gedaald, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF) in de nieuwste editie van het Living Planet Report van donderdag. Tussen 1970 en 2018 namen populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen gemiddeld met 69 procent af. De natuurorganisatie stelt dat de dieren te maken hebben met een "dubbele noodsituatie": klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.
Het Living Planet Report ziet de daling bij de 32.000 onderzochte populaties van 5230 in het wild levende diersoorten. Met name populaties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben het zwaar te verduren gehad. Daar gaat het om een gemiddelde daling van 94 procent. Oorzaken zijn onder meer grootschalige ontbossing, overbevissing, stroperij en vervuiling. Het WWF noemt als voorbeeld het Amazonegebied, dat bedreigd wordt door illegale houtkap en aangestoken branden.
Wereldwijd hadden zoetwaterdieren het meeste last. Zoetwaterpopulaties namen af met gemiddeld 83 procent. Dat komt onder meer door obstakels in het water, zoals stuwen en dammen. Ook in Nederland hebben vissen en andere dieren daarmee te maken, zegt het WWF. Het rapport raadt aan om meer doorgangen te maken voor vissen en sommige dammen weg te halen.
Eens in de twee jaar wordt het rapport gepubliceerd. In 2020 waren de populaties tussen 1970 en 2016 gekelderd met 68 procent. "Het is zorgwekkend dat we er met z'n allen nog steeds niet in geslaagd zijn deze neerwaartse trend om te buigen en dat het weer slechter gaat met de natuur", reageert directeur Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het WWF.
WWF-ambassadeur en meteoroloog Reinier van den Berg wijst erop dat klimaatverandering een grote impact heeft op de natuur en biodiversiteit."Hitte, droogte, natuurbranden maar ook overstromingen, het zijn de vingerafdrukken van de opwarmende aarde. Andersom kan herstel van natuur klimaatverandering significant vertragen. Zo kan bijvoorbeeld bescherming van bos niet alleen zorgen voor veel CO2 opslag, maar ook voor verminderen van droogte en tempering van hitte", aldus de weerpresentator.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
38 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
49 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
3 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
4 uur geleden